Foto: Pressbild

Replik: Vi lovade att städa upp

Alliansgruppen i Sigtuna kommun gick till val med en väldigt tydlig vision och plan för Sigtuna kommun. Vi lovade väljarna att städa upp efter 15 års socialdemokratisk vanskötsel av kommuninvånarnas gemensamma verksamhet och egendom.

Vi lovade att rädda en totalt havererad kommunal ekonomi, vi lovade ordning och reda i de kommunala verksamheterna, vi lovade att de begränsade resurser vi har ska gå till kärnverksamheterna (skola, förskola, äldreomsorgen och vården av de mest utsatta i vår kommun), vi lovade att fortsätta den största trygghetssatsningen i kommunens historia som sattes igång direkt när vi kom till makten 2017.

I valet gav väljarna oss ett mycket stort förtroende att följa denna linje, vilket gav Alliansgruppen egen majoritet i kommunfullmäktige, samtidigt som man totalt underkände socialdemokraterna som gjorde ett katastrofalt val och tappade mer än var fjärde väljare. Vi gör nu exakt det vi lovade väljarna.

Att detta helt nödvändiga reformarbete inte skulle bli lätt var inget vi undanhöll väljarna. I valrörelsen skönmålade vi ingenting. Tvärtom var vi tydliga med att det skulle bli tufft de kommande åren för att komma till rätta med alla de problem som S genom sitt bristande ledarskap orsakat kommunen.

För många är förändring jobbigt, men ibland är det helt nödvändigt att ändra på saker som uppenbarligen inte fungerar. Vi tror väldigt få kommuninvånare med någon insikt i den komplexa kommunala verksamheten köper Erikssons och Axelssons klagovisa på temat ”det var bättre när vi styrde”.

Att detta inte stämmer bevisas också av en rad fakta, inte minst av den helt neutrala konsultrapport som presenterades, och godkändes även av socialdemokraterna, under hösten 2018. I rapporten, som baserades på bokslut mellan åren 2008-2017, är kritiken mot kommunen svidande. Bl.a. kan man läsa: ”Kommunen har högre skattesats, lägre årliga resultat, högre investeringsnivåer och lägre soliditet vid jämförelse med flertalet andra kommuner i länet.” Därtill kan läggas att vi uppvisar betydligt sämre resultat (service till kommuninvånarna) i flera av våra kärnverksamheter.

Med andra ord – vi tar av kommuninvånarna betydligt mer i skatt än kommuner i vår närhet, men levererar ändå sämre ekonomi och service. För oss, och väljarna, var slutsatsen uppenbar – något måste göras, något måste förändras. Det gick vi till val på och det är precis det vi nu håller på med.

Vi är övertygade om att ett kraftfullt, genomtänkt och fokuserat reformarbete på sikt kommer kunna göra Sigtuna till en av landets bästa kommuner att bo, verka och leva i. DET är vår vision som vi nu klär i konkret handling. Som svar på detta kommer S bara med gnäll, halvsanningar och ingen egen vision.

Att Gun Eriksson och Marie Axelsson hellre väljer en konsthall framför en träffpunkt för äldre (som S under många år lovade, men aldrig levererade), hellre väljer medlemskap i en LO-ägd icke fungerande organisation (Fairtrade) än fokus på kärnverksamheterna och hellre väljer att låta kommunens idrottshallar stå med tomma tider pga. att det varit gratis att boka så många tider man ville, än att precis som de flesta kommuner i vår närhet införa en mindre avgift för bokning av tiderna (där 90% dessutom kommer återföras till föreningarna) får stå för dem.

Vi jobbar hårt för att kommunen ska förändras från en förvaltande organisation till en organisation som ger kommuninvånarna den service de betalar (dyrt) för. Eriksson och Axelsson vill uppenbarligen något annat men ger inga svar på hur det ska ske.

  • Olov Holst, gruppledare (M)
  • Gill Brodin, gruppledare (C)
  • Pernilla Bergqvist, gruppledare (L)
  • Karsten Bjärbo, gruppledare (KD)
  • Lars Björling, gruppledare (SfS)

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening