Foto: Pressbild

Replik: Vi lovade att städa upp

Alliansgruppen i Sigtuna kommun gick till val med en väldigt tydlig vision och plan för Sigtuna kommun. Vi lovade väljarna att städa upp efter 15 års socialdemokratisk vanskötsel av kommuninvånarnas gemensamma verksamhet och egendom.

Vi lovade att rädda en totalt havererad kommunal ekonomi, vi lovade ordning och reda i de kommunala verksamheterna, vi lovade att de begränsade resurser vi har ska gå till kärnverksamheterna (skola, förskola, äldreomsorgen och vården av de mest utsatta i vår kommun), vi lovade att fortsätta den största trygghetssatsningen i kommunens historia som sattes igång direkt när vi kom till makten 2017.

I valet gav väljarna oss ett mycket stort förtroende att följa denna linje, vilket gav Alliansgruppen egen majoritet i kommunfullmäktige, samtidigt som man totalt underkände socialdemokraterna som gjorde ett katastrofalt val och tappade mer än var fjärde väljare. Vi gör nu exakt det vi lovade väljarna.

Att detta helt nödvändiga reformarbete inte skulle bli lätt var inget vi undanhöll väljarna. I valrörelsen skönmålade vi ingenting. Tvärtom var vi tydliga med att det skulle bli tufft de kommande åren för att komma till rätta med alla de problem som S genom sitt bristande ledarskap orsakat kommunen.

För många är förändring jobbigt, men ibland är det helt nödvändigt att ändra på saker som uppenbarligen inte fungerar. Vi tror väldigt få kommuninvånare med någon insikt i den komplexa kommunala verksamheten köper Erikssons och Axelssons klagovisa på temat ”det var bättre när vi styrde”.

Att detta inte stämmer bevisas också av en rad fakta, inte minst av den helt neutrala konsultrapport som presenterades, och godkändes även av socialdemokraterna, under hösten 2018. I rapporten, som baserades på bokslut mellan åren 2008-2017, är kritiken mot kommunen svidande. Bl.a. kan man läsa: ”Kommunen har högre skattesats, lägre årliga resultat, högre investeringsnivåer och lägre soliditet vid jämförelse med flertalet andra kommuner i länet.” Därtill kan läggas att vi uppvisar betydligt sämre resultat (service till kommuninvånarna) i flera av våra kärnverksamheter.

Med andra ord – vi tar av kommuninvånarna betydligt mer i skatt än kommuner i vår närhet, men levererar ändå sämre ekonomi och service. För oss, och väljarna, var slutsatsen uppenbar – något måste göras, något måste förändras. Det gick vi till val på och det är precis det vi nu håller på med.

Vi är övertygade om att ett kraftfullt, genomtänkt och fokuserat reformarbete på sikt kommer kunna göra Sigtuna till en av landets bästa kommuner att bo, verka och leva i. DET är vår vision som vi nu klär i konkret handling. Som svar på detta kommer S bara med gnäll, halvsanningar och ingen egen vision.

Att Gun Eriksson och Marie Axelsson hellre väljer en konsthall framför en träffpunkt för äldre (som S under många år lovade, men aldrig levererade), hellre väljer medlemskap i en LO-ägd icke fungerande organisation (Fairtrade) än fokus på kärnverksamheterna och hellre väljer att låta kommunens idrottshallar stå med tomma tider pga. att det varit gratis att boka så många tider man ville, än att precis som de flesta kommuner i vår närhet införa en mindre avgift för bokning av tiderna (där 90% dessutom kommer återföras till föreningarna) får stå för dem.

Vi jobbar hårt för att kommunen ska förändras från en förvaltande organisation till en organisation som ger kommuninvånarna den service de betalar (dyrt) för. Eriksson och Axelsson vill uppenbarligen något annat men ger inga svar på hur det ska ske.

  • Olov Holst, gruppledare (M)
  • Gill Brodin, gruppledare (C)
  • Pernilla Bergqvist, gruppledare (L)
  • Karsten Bjärbo, gruppledare (KD)
  • Lars Björling, gruppledare (SfS)

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening