Foto: Sigtuna kommun

Replik: Samhällsbyggnadslyftet fokuserar på ökad integration

I en insändare och ett brev till kommunledningen ställs frågan om vi anser att integration är oviktigt.

Det är ett anmärkningsvärt påhopp och få påståenden kan vara mer felaktiga. Integrationsfrågorna står högst upp på vår agenda. Ingen annan kommunledning i Sigtuna har någonsin gjort, gör eller planerar att göra så mycket för att motverka segregation och främja integration som den nuvarande gör.

För att nå våra högt ställda förväntningar på en hållbar samhällsutveckling har omfattande åtgärder börjat sättas in för ökad integration. Vi har lanserat reformen Samhällsbyggnadslyftet som syftar till att minska den mycket stora segregation som tidigare kommunledningar låtit bita sig fast i kommunen. Med Samhällsbyggnadslyftet har kommunstyrelsen i uppgift att ta fram konkreta och verksamma åtgärder för att motverka segregation genom långsiktiga projekt och tillsammans med nämnderna pågår nu arbetet att införa gemensamma sociala insatser för att genomföra detta. Arbetet är kommunövergripande, långsiktigt och omfattar hela organisationen och ska under 2022 fortsatt ha högsta prioritet.

Den i insändaren omnämnda Läxhjälpen genomfördes som en del av ett större projekt med namnet ”Biblioteket som knutpunkt för integration” under den period när Sverige tog emot det mycket stora antalet asylsökande och ensamkommande. Projektet finansierades med tillfälliga projektmedel från Kulturrådet och Länsstyrelsen. Läxhjälpen med hjälp av volontärerna var det som levde kvar av projektet och fortsatte fram till april förra året.

När pandemin slog till upphörde all publik verksamhet i biblioteken och vi påminner skribenterna om att det är först nu som verksamheterna börjar kunna komma i gång igen. Förutsättningar för och behov av alla olika insatser analyseras i skrivande stund. Biblioteken kommer fortsatt vara viktiga platser och kultur- och fritidsförvaltningen förbereder uppstart av verksamheter där volontärverksamheten med glädje kan vara en av flera aktörer. Under hösten kommer det erbjudas möjlighet till dialog för att diskutera samarbetsformerna.

Gällande läxhjälp generellt, vill vi upplysa om att alla kommunala skolor organiserar läxhjälp två till tre gånger i veckan. Denna läxhjälp är tillgänglig för alla elever. För nyanlända elever finns även studiehandledning som ger stöd i skolarbete och läxor. Sigtuna kommun har även arbetat fram en åtgärdsplan tillsammans med Skolverket kring vad som behövs för att nyanlända barn och elever ska ges bästa möjliga förutsättningar att klara skolan. Målet med de riktade insatserna, som sträcker sig från förskola till vuxenutbildning, är att öka måluppfyllelsen och kunskapsresultaten. Insatserna handlar exempelvis om att pedagogisk personal i både förskola och skola får ökad kompetens kring språkutvecklande arbetssätt.

  • Olov Holst (M), ordförande kommunstyrelsen
  • Pernilla Bergvist (L), ordförande barn- och ungdomsnämnden
  • Lars Björling (SfS), ordförande kultur- och fritidsnämnden
  • Gill Brodin (C), gruppledare
  • Karsten Bjärbo (KD), gruppledare

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening