Foto: Jamshid Jamshidi

Rektor frias för tjänstefel

Rektorn på skolan där den sexbrottsdömde fritidsledaren arbetade har friats från misstankar om tjänstefel.

Rektorn på skolan där sexbrottsdömde fritidsledaren arbetade frias från misstankar om tjänstefel, rektorn borde ha gjort en anmälan till Socialtjänsten efter att uppgifter framkommit om att fritidsledaren agerat olämpligt och visat sexuellt intresse för pojkar enligt åklagaren. Genom att inte anmäla till socialnämnden kunde socialtjänsten därmed inte ingripa till barns skydd. Åklagaren ansåg att rektorn agerat uppsåtligt eller av oaktsamhet och åsidosatt sina myndighetsuppgifter.

Bakgrunden är att rektorn under sin tid i tjänsten mottagit information om att fritidsledaren ska agerat olämpligt på arbetstid, han visade sexuellt intresse för pojkar under våren och sommaren 2015, alltså händelser innan det uppdagades att fritidsledaren filmade barn i ett omklädningsrum på Midgårdsbadet. Rektorn ska också ha fått ett mail från en släkting till fritidsledaren som påstod att han ska ha begått sexuella övergrepp tio år tidigare.

Det råder ingen tvekan om att rektorn fick kännedom om att fritidsledaren agerat olämpligt på arbetstid, men huruvida det gör grund för att göra en orosanmälan kan inte slås fast av rätten. Detta eftersom en orosanmälan är till för att skydda barn och unga, anmälningsskyldigheten gäller enskilda barn och att ett beteende hos en anställd inte innebär anmälningsskyldighet till socialtjänsten.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening