Stående från vänster; Karsten Bjärbo (Kd) och Lars Björling (SfS) Sittande från vänster: Pernilla Bergqvist (L), Olov Holst (M) och Gill Brodin (C)Foto: Sigtuna kommun

Rekordöverskottet ska användas förnuftigt

På torsdag den 29 april ska kommunfullmäktige godkänna årsredovisningen för 2020. En årsredovisning för ett år med händelser ingen någonsin kunnat förutse.

I mars 2020, precis i början av Coronapandemin, visade den ekonomiska prognosen för året att det budgeterade resultatet på drygt 50 miljoner kronor riskerade att förvandlas till ett underskott på drygt 30. Således en ”Coronaeffekt” på mer än minus 80 miljoner kronor. Det nu aktuella bokslutet visar att sanningen blev en helt annan och Sigtuna gör som många andra kommuner i Sverige ett rekordresultat.

Resultatet uppgår till hela 142,2 mkr (180,3 inklusive exploateringsintäkter), det vill säga 92 mkr mer än det budgeterade på 50,3 mkr. Det beror bland annat på att volymerna inom främst äldreomsorgen påverkades i en riktning som minskade kostnaderna och att Sigtuna erhöll statsbidrag i en utsträckning som förbättrade det totala resultatet. Det gör att till exempel självfinansieringsgrad och soliditet ökar, vilket skapar en stabil ekonomi som möjliggör framtida satsningar i verksamheterna.

Kommunen ska tillhandahålla tjänster av hög kvalitet och låg kostnad för skattebetalarna samt ge bra service. Under 2020 inleddes ”Serviceresan”, ett övergripande arbete med syftet att höja kvaliteten inom samtliga kommunala verksamheter. Arbetet började snabbt ge effekt och resultat i rätt riktning. Dessutom har det systematiska kvalitetsarbetet i grundskolan utvecklats och med ett smalare och vassare skolutvecklingsprogram är det väldigt glädjande att följa resultaten och framgångarna. Sigtuna hamnar nu på plats 24 av 290 kommuner när det gäller elevernas resultat. Fantastiskt jobbat av barn- och ungdomsförvaltningen och all personal på våra skolor!

Detsamma gäller utvecklingen på Arlandagymnasiet som länge brottats med stök, otrygghet och bristande studiero. I den årliga gymnasieenkäten i Stockholms län höjer sig Arlandagymnasiet rejält. Skolan ligger över snittet i de flesta kategorier, bland annat i lärarnas fokus på eleverna och i delaktighet i undervisningen.

Under 2020 genomfördes kommunens första hållbarhetsredovisning. Den ersätter den tidigare verksamhetsberättelsen för miljö, men är mycket bredare än så. Redovisningen omfattar samtliga verksamheter och ligger till grund för arbetet med målet att verksamheterna ska bidra till en hållbar samhällsutveckling.

Det är dock mycket kvar att göra innan Sigtuna tillhör landets 50 bästa kommuner i alla verksamheter. Inte minst inom äldreomsorgen där en hel del kvalitetsarbete fortfarande krävs. Arbetet är högt prioriterat och vi fortsätter ta krafttag för att lyfta kvaliteten från de bottennivåer vi tog över efter tidigare socialdemokratiska kommunledningar. Att övergången från kommunal hemtjänst till externa utförare skedde mitt i brinnande pandemi gav dock dåliga förutsättningar för snabba resultat i ökad kvalitet och vi är väl medvetna om att stora utmaningar kvarstår.

Trots de utmaningar och de helt oväntade vändningarna till följd av pandemin, har den kommunala organisationen gjort ett fantastiskt arbete. Man har lyckats höja kvaliteten i de flesta verksamheter, samtidigt som man mycket framgångsrikt hanterat pandemins effekter.

Målet att Sigtuna ska vara en av landets femtio bästa kommuner att leva, bo och verka i ligger fast och årsredovisningen för 2020 visar tydligt att vi är på rätt väg. Steg för steg, på område efter område blir Sigtuna en bättre kommun att leva, bo och verka i.

  • Olov Holst, gruppledare (M)
  • Gill Brodin, gruppledare (C)
  • Pernilla Bergqvist, gruppledare (L)
  • Karsten Bjärbo, gruppledare (KD)
  • Lars Björling, gruppledare (SfS)

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening