Rekordöverskottet ska användas förnuftigt
På torsdag den 29 april ska kommunfullmäktige godkänna årsredovisningen för 2020. En årsredovisning för ett år med händelser ingen någonsin kunnat förutse.
I mars 2020, precis i början av Coronapandemin, visade den ekonomiska prognosen för året att det budgeterade resultatet på drygt 50 miljoner kronor riskerade att förvandlas till ett underskott på drygt 30. Således en ”Coronaeffekt” på mer än minus 80 miljoner kronor. Det nu aktuella bokslutet visar att sanningen blev en helt annan och Sigtuna gör som många andra kommuner i Sverige ett rekordresultat.
Resultatet uppgår till hela 142,2 mkr (180,3 inklusive exploateringsintäkter), det vill säga 92 mkr mer än det budgeterade på 50,3 mkr. Det beror bland annat på att volymerna inom främst äldreomsorgen påverkades i en riktning som minskade kostnaderna och att Sigtuna erhöll statsbidrag i en utsträckning som förbättrade det totala resultatet. Det gör att till exempel självfinansieringsgrad och soliditet ökar, vilket skapar en stabil ekonomi som möjliggör framtida satsningar i verksamheterna.
Kommunen ska tillhandahålla tjänster av hög kvalitet och låg kostnad för skattebetalarna samt ge bra service. Under 2020 inleddes ”Serviceresan”, ett övergripande arbete med syftet att höja kvaliteten inom samtliga kommunala verksamheter. Arbetet började snabbt ge effekt och resultat i rätt riktning. Dessutom har det systematiska kvalitetsarbetet i grundskolan utvecklats och med ett smalare och vassare skolutvecklingsprogram är det väldigt glädjande att följa resultaten och framgångarna. Sigtuna hamnar nu på plats 24 av 290 kommuner när det gäller elevernas resultat. Fantastiskt jobbat av barn- och ungdomsförvaltningen och all personal på våra skolor!
Detsamma gäller utvecklingen på Arlandagymnasiet som länge brottats med stök, otrygghet och bristande studiero. I den årliga gymnasieenkäten i Stockholms län höjer sig Arlandagymnasiet rejält. Skolan ligger över snittet i de flesta kategorier, bland annat i lärarnas fokus på eleverna och i delaktighet i undervisningen.
Under 2020 genomfördes kommunens första hållbarhetsredovisning. Den ersätter den tidigare verksamhetsberättelsen för miljö, men är mycket bredare än så. Redovisningen omfattar samtliga verksamheter och ligger till grund för arbetet med målet att verksamheterna ska bidra till en hållbar samhällsutveckling.
Det är dock mycket kvar att göra innan Sigtuna tillhör landets 50 bästa kommuner i alla verksamheter. Inte minst inom äldreomsorgen där en hel del kvalitetsarbete fortfarande krävs. Arbetet är högt prioriterat och vi fortsätter ta krafttag för att lyfta kvaliteten från de bottennivåer vi tog över efter tidigare socialdemokratiska kommunledningar. Att övergången från kommunal hemtjänst till externa utförare skedde mitt i brinnande pandemi gav dock dåliga förutsättningar för snabba resultat i ökad kvalitet och vi är väl medvetna om att stora utmaningar kvarstår.
Trots de utmaningar och de helt oväntade vändningarna till följd av pandemin, har den kommunala organisationen gjort ett fantastiskt arbete. Man har lyckats höja kvaliteten i de flesta verksamheter, samtidigt som man mycket framgångsrikt hanterat pandemins effekter.
Målet att Sigtuna ska vara en av landets femtio bästa kommuner att leva, bo och verka i ligger fast och årsredovisningen för 2020 visar tydligt att vi är på rätt väg. Steg för steg, på område efter område blir Sigtuna en bättre kommun att leva, bo och verka i.
- Olov Holst, gruppledare (M)
- Gill Brodin, gruppledare (C)
- Pernilla Bergqvist, gruppledare (L)
- Karsten Bjärbo, gruppledare (KD)
- Lars Björling, gruppledare (SfS)
redaktion@marsta.nu