Foto: Riksbanken

Regnbågskoalitionen överens om budgeten

Regnbågskoalitionen meddelar att de kommit överens om en budget som ska debatteras och klubbas i fullmäktige 30:e november: -Kommunen har vuxit fort och skatteunderlaget räcker inte, vilket gör det nödvändigt att vi har ett tydligt fokus på åtgärder som kan bromsa kostnadsutvecklingen, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

Det blir en budget för Regnbågkoalitionen, nästa år är det valår och då kommer troligtvis en ny konstellation att lägga sin budget för 2019. Sex partier har dock enats om 2018-års budget.
– Kommunen har vuxit fort och skatteunderlaget räcker inte, vilket gör det nödvändigt att vi har ett tydligt fokus på åtgärder som kan bromsa kostnadsutvecklingen. En ökad skattekraft genom att fler invånare kommer i arbete och ett starkt näringsliv är den viktigaste grunden för att bättre kunna finansiera välfärdstjänsterna, säger Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) i ett pressmeddelande.

Midgårdsbadet på extern drift?
Budgeten behandlades i Kommunstyrelsen på måndagskvällen. Enligt pressmeddelandet från Regnbågskoalitionen ska alla kommunala beslut fattas utifrån ett ekonomiskt, ekologiskt, socialt och demokratiskt hållbarhetsperspektiv. Kommunen ska inte konkurrera med det lokala näringslivet vilket kan tyda på att man avser privatisera en del verksamheter. Det har som märsta.nu rapporterat om innan aviserats att Midgårdsbadet läggs på extern drift eller får höjda priser.

Fokus på trygghet och ekonomi
Det är svårt att i skrivande stund urskilja de konkreta satsningarna och förändringarna eftersom Regnbågskoalitionen inte distribuerat mer än citat från sina företrädare. Men genomgående pratas det om trygghet och kommunens ekonomi.
– Klimat- och miljöfrågorna har lyfts fram liksom trygghet, integration och en hållbar stadsutveckling. Koalitionen har ett tufft arbete framför sig, men med den här budgeten har vi en stabil samarbetsgrund att stå på, uppger Karolina Windefalk (MP).

Närodlat på agendan
Enligt Gill Brodin (C) har klimat och miljö fått en högre status än någonsin tidigare och närodlad mad sätts på agendan. Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, säger att det är fokus på en kunskapsskola för att eleverna ska nå högre höjder.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening