Foto: Riksbanken

Regnbågskoalitionen överens om budgeten

Regnbågskoalitionen meddelar att de kommit överens om en budget som ska debatteras och klubbas i fullmäktige 30:e november: -Kommunen har vuxit fort och skatteunderlaget räcker inte, vilket gör det nödvändigt att vi har ett tydligt fokus på åtgärder som kan bromsa kostnadsutvecklingen, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

Det blir en budget för Regnbågkoalitionen, nästa år är det valår och då kommer troligtvis en ny konstellation att lägga sin budget för 2019. Sex partier har dock enats om 2018-års budget.
– Kommunen har vuxit fort och skatteunderlaget räcker inte, vilket gör det nödvändigt att vi har ett tydligt fokus på åtgärder som kan bromsa kostnadsutvecklingen. En ökad skattekraft genom att fler invånare kommer i arbete och ett starkt näringsliv är den viktigaste grunden för att bättre kunna finansiera välfärdstjänsterna, säger Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) i ett pressmeddelande.

Midgårdsbadet på extern drift?
Budgeten behandlades i Kommunstyrelsen på måndagskvällen. Enligt pressmeddelandet från Regnbågskoalitionen ska alla kommunala beslut fattas utifrån ett ekonomiskt, ekologiskt, socialt och demokratiskt hållbarhetsperspektiv. Kommunen ska inte konkurrera med det lokala näringslivet vilket kan tyda på att man avser privatisera en del verksamheter. Det har som märsta.nu rapporterat om innan aviserats att Midgårdsbadet läggs på extern drift eller får höjda priser.

Fokus på trygghet och ekonomi
Det är svårt att i skrivande stund urskilja de konkreta satsningarna och förändringarna eftersom Regnbågskoalitionen inte distribuerat mer än citat från sina företrädare. Men genomgående pratas det om trygghet och kommunens ekonomi.
– Klimat- och miljöfrågorna har lyfts fram liksom trygghet, integration och en hållbar stadsutveckling. Koalitionen har ett tufft arbete framför sig, men med den här budgeten har vi en stabil samarbetsgrund att stå på, uppger Karolina Windefalk (MP).

Närodlat på agendan
Enligt Gill Brodin (C) har klimat och miljö fått en högre status än någonsin tidigare och närodlad mad sätts på agendan. Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, säger att det är fokus på en kunskapsskola för att eleverna ska nå högre höjder.

Fem utanförskapsområden i kommunen

Nyheter SCB och Boverket har i en ny rapport identifierat fem områden i Sigtuna som utanförskapsområden. Syftet med rapporten är att både identifiera och rikta insatser i områdena.

Sigtunaseniorer i gamingprojekt

Nyheter Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Klart med vårdcentral i Humlegården

Nyheter Till våren kommer invånarna i Sigtuna stad få tillgång till utökad vård då Sigtuna Vårdcentral flyttar in i Humlegården på Stora gatan: - Planeringen av det exakta innehållet i den äldre delen pågår just nu, men det vi vet säkert är att den ska byggas om och anpassas till en centralt belägen träffpunkt med ett brett och varierat innehåll för såväl unga som gamla. Hela fastigheten kommer bli ett efterlängtat och bra tillskott i centrala Sigtuna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening