I år måste du söka tillstånd för att få fyra av raketer.
Raketer med styrpinne är sedan 1 juni förbjudet i landet utan tillstånd och utbildning. Tillståndet söks via kommunen meddelar Polisen. Bryter man mot lagen kan man straffas med dagsböter eller fängelse i upp till tre år.
Anledningen till att det nu krävs tillstånd är debatten som figurerat samt att det ökar olycksrisken. Dessutom har blåljuspersonal blivit beskjutna. Branschen har sedan en tid arbetat för att komma tillrätta med problemet.
Den som söker tillstånd måste ha genomgått en utbildning hos MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Dessa riktar sig främst mot yrkesmässig användning och omfattar både teroi och praktik.
Fyrverkeritårtor kräver inte tillstånd och det finns andra produkter som inte heller kräver tillstånd. Har du kvar raketer från förra året så är det inte tillåtet att använda dem utan rätt utbildning. Polisen kommer att utföra kontroller mot personer som man misstänker bryter mot lagen.
Notiser Sigtuna kommuns arbetslöshet uppgick till 8,6 procent undernovember. Men en tydlig trend är att ungdomsarbetslösheten minskar för sjunde månaden i rad.
Blåljus Polisen har under natten genomfört en stor insats med anledning av en misstänkt mordhändelsen. Insatsen har inkluderat en teknisk undersökning av brottsplatsen samt dörrknackning i området för att samla vittnesuppgifter.
Blåljus Vid 23-tiden på söndagskvällen larmades polis ett skogsparti i Märsta med anledning av att en allvarligt skadad kvinna hittades. Kvinnan konstaterades avliden av polispatrullerna.
Nyheter Från och med söndag har Mälartåg tagit över trafiken på sträckan Uppsala–Stockholm via Märsta, som tidigare kördes av SJ. Den sista avgången med SJ gick klockan 22.00 på lördagen från Uppsala mot Stockholm.
Notiser Från 15 december ökar pendeltågstrafiken i Stockholms län, som varit reducerad sedan 2023. Kvartstrafik återinförs till och från Märsta dagtid på helgerna, och andra sträckor får högre turtäthet under rusningstid.
Nyheter Under julhelgen minskar befolkningen i storstadsområdena när många reser till sina hemorter, medan mindre kommuner i norra Sverige får en tillfällig befolkningsökning. För Sigtuna kommun är dock förändringen marginell, med en befolkningsminskning på cirka fem procent.