Foto: Jamshid Jamshidi

    Radioaktivitet på låg nivå

    Sigtuna kommun mätte nyligen radioaktiviteten i naturen och värdena är inte avvikande enligt Thomas Gadenborg på Miljö- och hälsoskyddsenheten.

    Som en följd av nedfallet efter kärnkraftolyckan i Tjernobyl 1986 så mäter kommunen den radioaktiva strålningen i naturen två gånger om året. Den senaste mätningen gjordes förra veckan och nivåerna är inte avvikande enligt ett pressmeddelande från Sigtuna kommun.
    – Nedfallen radioaktivitet kan tas upp av växter och djur och därmed orsaka problem i bland annat livsmedel. Därför är det viktigt att vi kontinuerligt gör uppföljningar, förklarar Thomas Gadeborg, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

    Högre värden hos tandläkaren
    Som högst har värdena i kommunen legat på 0,17 mikrosivert per timme, att jämföras med 10 miksrosivert som man utsätts för vid tandröntgenfotografering. Värdena är är alltså godkända i kommunen och skickas vidare till Länsstyrelsen som sammanställer siffrorna.
    -Vi har tre fasta punkter som vi åker ut till och mäter och mätningen genomförs i tio minuter per plats. Sedan får vi ut ett medelvärde. På det här sättet är det möjligt att identifiera även små förhöjningar av radioaktivitet, berättar Gadeborg.

    Finns radioaktivitet överallt
    Resultaten är inte avvikande, det finns radioaktivitet naturligt i marken, via jordmånen, kosmisk strålning och byggmaterial. Det ger ca 0,04-0,30 mikrosivert men varierar vart i landet mätningen sker. Värdena förra veckan låg kring 0,09-0,16.

    EXTRA

    Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

    Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

    Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

    Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

    Nyheter

    Sport

    Kultur & Nöje

    Näringsliv

    Debatt

    Bostad

    Kampsport

    Förening