Lök är en grönsak som slängs redan på gårdenFoto: Pressbild/Choice

Quality Airport Hotel Arlanda köper ”ful mat”

Quality Airport Hotel Arlanda och andra inom Choicekedjan kommer framöver att göra sitt för att minska matsvinnet genom att välja sk "ugly food".

Ugly food är mat som smakar lika bra som annan mat och inte på något sätt är dålig utan ser bara sämre ut än annan mat. Det kan exempelvis handla om krokiga morötter. Mat med estetiska fel helt enkelt som slängs och många avstår från att köpa. Nu kommer dock Quality Airport Hotel Arlanda och de totalt 193 hotellen inom Choicekedjan att välja Uggla food vid sina inköp.

Enligt ett pressmeddelande från Choice så kastas omkring 1/3 av all mat som odlas, det motsvarar 1,3 miljarder ton mat. Hälften av siffran är frukt och grönsaker som alltså anses vara för ful
– Vi arbetar kontinuerligt med att minska matsvinnet, som är ett problem inom hela hotellbranschen. Under 2018 är vårt mål att reducera svinnet med 10 procent jämfört med i fjol. Genom att ta tillvara på all mat som annars skulle slängas enbart på grund av att den är “ful” sparar vi både mat och miljö, säger Tobias Pettersson, hotelldirektör på Quality Airport Hotel Arlanda.

I Sverige handlar det om ca 400 000 ton mat per år inom jordbruket som inte ens lånar gården på grund av utseendet. Det handlar om 25 procent av morötterna, 16 procent av potatisen och 13 procent av löken som går förlorad för att de inte uppfyller konsumenters estetiska krav.

Nytt superhotell byggs vid Sky City

Näringsliv Arlanda får ytterligare ett hotell i terminalnäraläge när Strawberry avser utveckla ett hotell med 656 rum: - Behovet och efterfrågan på flygplatsboende på Arlanda är stort. Det känns fantastiskt att kunna erbjuda ett fullservice-hotell av den här storleken som en del i Arlandas utveckling för våra resenärer. Vi är mycket glada över att det nya hotellet kommer att drivas i Strawberrys regi. Hotellet blir ett starkt komplement till det befintliga hotellutbudet på flygplatsen och en viktig arena för att mötas på Sveriges största flygplats, säger Jesper Sandahl, VD på Swedavia Real Estate.

Norwegian öppnar ny pilotbas på Arlanda

Näringsliv Flygbolaget Norwegian planerar att återöppna en pilotbas på Stockholm Arlanda våren 2025, en bas som stängdes under pandemin när flygindustrin drabbades hårt. Sedan dess har de svenska piloterna varit stationerade på andra baser, främst i Oslo.

Sigtuna klättrar på småföretagarindex

Näringsliv Sigtuna har klättrat i Småföretagarnas Riksförbunds senaste Småföretagarindex och placerar sig nu på plats 152 av 290 kommuner i landet – en förbättring med 61 placeringar från föregående år.

vattenlandet i Rosersberg

Kan dröja två år innan spadtag

Näringsliv Nu när när detaljplanen i Rosersberg är klar kommer Vi Invest att starta arbetet med bygglovshandlingar och noggrann projektering för det nya vattenlandet, en process som beräknas ta omkring ett till två år.

Skyddsvakt på Arlanda prisades

Näringsliv Skyddsvakten på Arlanda, Jean-Pierre Khachaji, har utsetss till Årets säkerhetsperspnal för hans förmåga att hantera utmanande situationer och skapa trygghet.

Sigtunaborna expanderar på Arlanda med ny restaurang

Näringsliv RC Gruppen som drivs av paret Charlotta Söör och Ronny Latva expanderar på Arlanda med en asiatisk restaurang: – Vår ambition är att alltid skapa mervärde på flygplatsen där vi erbjuder en unik smakupplevelse. Råvaran och hantverket står i fokus i kombination med en effektiv och personlig service till alla som är på väg på sin resa. Med Indochine fyller vi ett tomrum i Terminal 5 med ett helt nytt och spännande matkoncept som vi är övertygade om att resenärerna kommer uppskatta, säger Charlotta Söör, grundare och delägare av RC-gruppen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening