Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

    PRO oroas över nedskärningar

    Pensionärernas Riksorganisation, PRO, uppger i ett pressmeddelande att de är oroliga för framtiden efter nedskärningar i äldreomsorgen.

    I ett pressmeddelande skriver PRO att de känner rädsla för framtiden. Detta efter ”nedskärningar” som drabbat äldreomsorgen, det senaste är att boendevärdar plockas bort. Boendevärdarna ska ha ordnat aktiviteter som gymnastik, fester och modevisningar bland annat för de äldre. De har också sett till att de äldre kommer ut på promenader när de inte haft någon att prata med och då vårdpersonalen inte haft tid.

    Vidare är PRO kritiska mot att nattpersonalen minskat samt att man beslutat om en översyn av det Kommunala pensionärsrådet.

    Ordföranden bekräftar nedskärningar
    I ett svar på pressmeddelandet skriver Karsten Bjärbo (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden, att hans nämnd måste hantera de budgetramar som kommunfullmäktige beslutat om. Det innebär nedskärningar:
    – Detta då vi dels måste driva hårda besparings- och effektiviseringsuppdrag eftersom kommunens totala budget måste komma i balans efter flera års misskötsel/underskott av den förra kommunledningen, skriver Bjärbo.

    Karsten Bjärbo poängterar att det inte är politikerna som beslutat om vad som ska skäras ner på.
    – Först av allt vill jag klargöra att det inte finns ett politiskt beslut om att ta bort boendevärdarna vid boenden och jag anser inte att politiker skall lägga sig i detta och därmed verksamheten på utförarnivå. Det är den ansvariga förvaltningens ansvar och beslut, för det är ju de som skall vara professionella och kompetenta för att fatta dessa beslut. Vi politiker skall ge huvuddirektiv för verksamheten samt tillsätta resurser i form av budgettilldelning, förklarar Karsyen Bjärbo (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.

    När det gäller personaltäthet så ligger Sigtuna i mitten i jämförelse med andra kommuner i länet.
    – Till saken hör också att den besparing detta leder till, väl ryms inom ramarna för en god tillsyn och verksamhet vid våra boenden, fortsätter Bjärbo.

    ”Ingen ska bli lämnad på rummet”
    Ingen kommer att bli lämnad ensam på sitt rum på grund av personalbrist försäkrar Karsten Bjärbo. Det kommer heller inte att saknas dagliga aktiviteter för de äldre.
    – Det tycker jag personligen själv vore hemskt och ett misslyckande av mig och mina politiska vänner. Sammanfattningsvis menar jag att vi alltså eventuellt förändrar vem som skall stå för genomförandet av den dagliga ”guldkanten” för våra brukare, men vi tar absolut inte bort den verksamhet och de aktiviteter kommunens boendevärdar utför idag.

    EXTRA

    Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

    Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

    Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

    Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

    Nyheter

    Sport

    Kultur & Nöje

    Näringsliv

    Debatt

    Bostad

    Kampsport

    Förening