Polis missade utreda våldtäkt i Rosersberg
Polisen utredde inte en misstänkt våldtäkt vid Rosersbergs station och gärningsmannen släpptes: - Här har polisen brustit. Den här typen av ärenden måste man ta itu med från början och säkra den bevisning som man kan säkra, säger Katarina Lenter, vice chefsåklagare på Norrorts åklagarkammare i Stockholm, till Aftonbladet.
En svarttaxichaufför misstänkts för våldtäkt 22:a maj rapporterar Aftonbladet. Poliskällor uppger för Aftonbladet att kvinnan var på väg hem då hon övermannades av mannen och han utförde en våldtäkt. Kvinnan anmälde händelsen efter helgen och hade även bevisning i form av en mobilfilm. Men trots detta och uppgifter som kunde leda till den 40-årige gärningsmannen så inleddes ingen förundersökning förrän efter ett halvår och 16:e november kunde mannen gripas och häktas på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt.
Släpptes 8:e december
Häktningen varade i tre veckor, 8:e december släpptes mannen på fri fot. Ett beslut som vice chefsåklagare Katarina Lenter fattade:
– När jag gick igenom det material som fanns i utredningen gjorde jag den bedömningen att det i slutändan inte skulle gå att styrka brott, säger Katarina Lenter till Aftonbladet.
Mobilfilm räckte inte som bevis
Mobilfilmen som visar delar av händelsen ansågs inte räcka som bevisning.
– Det beror på vad bilderna visar sammanvägt med den övriga bevisningen. Här var det olika historier om hur det ska ha gått till. Den misstänkte har en version om att hon ska ha gått med på det frivilligt och hon har en annan version. Det är olika versioner och det går inte att bevisa att det har varit på något annat sätt än vad han har berättat, säger Katarina Lenter.
Att utredningen dröjde ett halvår har också spelat en negativ roll.
– Det där ärendet skulle ha skickats upp och lottats till åklagare med det samma. Det fanns dessutom en ganska klar bevisning eftersom det fanns bilder och annat. Det gick ju att spåra den här personen väldigt lätt. Att man inte gjort det är naturligtvis inte bra.
– Här har polisen brustit. Den här typen av ärenden måste man ta itu med från början och säkra den bevisning som man kan säkra.
Inga tekniska undersökningar
Eftersom våldtäkten inte utreddes med en gång genomfördes inte vissa tekniska undersökningar som hade kunnat vara till kvinnans fördel, exempelvis blodprov som visat om hon varit alkoholpåverkad eller utslagen på grund av berusning. Ordinarie förundersökningsledare Rebecca Rehnström uppger för Aftonbladet att hon ska se över utredningen en sista gång. Frågan om varför utredningen dröjt förblir obesvarad just nu.
– Det är en anmärkningsvärt lång tid men det kanske finns skäl till det som jag inte känner till, säger Rehnström.