Foto: Jamshid Jamshidi

Plan mot hedersvåld och förtryck antagen

I samband med sammanträdet i Barn- och ungdomsnämnden på tisdagskvällen så antog Sigtuna kommun en plan för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck.

En praktisk handledning för personal och rektorer inom förskola och skola i kommunen kommer att utbildas inom handlingsplanen som antagits av Barn- och ungdomsnämnden. Den innebär att inget barn eller elev sa behöva utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck:
– Det är varken mänskligt eller förenligt med de lagar och riktlinjer som finns i Sverige. Från kommunens sida gör vi allt vi kan för att motarbeta detta. Jag är därför stolt över att vi nu har antagit en handlingsplan som ger en tydlig vägledning i hur skolan ska bemöta hedersrelaterat våld och förtryck, uppger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Ska känna sig trygga i skolan
Bergqvist (L) säger även att alla barn och unga ska ha rätt att känna sig trygga och göra sina ena fria livsval. Mycket av arbetet kommer att ske via grupputbildningar och föräldramöten, personal kommer också att få veta vilka frågor de ska ställa till enskilda elever om de misstänker att denne är utsatt för hedersvåld eller förtryck.
– Skolan är en viktig fast punkt i den utsatta elevens tillvaro. Det är skolans uppgift att uppmärksamma socialtjänsten på de elever som befinner sig i en hederssituation och med deras hjälp se till att barnet får det stöd hen behöver, säger Birgitta Asplund, verksamhetschef på barn- och elevhälsoenheten i kommunen.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening