Foto: Jamshid Jamshidi

Påsken högrisk för trafikolyckor

Påsken är en av årets största högtider, men tyvärr är den också en högriskhelg för rattfylla. Vägarna 263 och E4 är två av vägarna som är intensiva under påskhelgen.

Riksförbundet M Sverige uppmanar till gemensamt ansvar för att stävja körning under påverkan av alkohol eller droger. Heléne Lilja, chef för kommunikation och samhälle på Riksförbundet M Sverige, påpekar att alkohol och bilkörning inte hör ihop och att var fjärde svensk dödsolycka i trafiken är orsakad av rattfylla.

Att vara nykter och utvilad när man kör bil är en grundläggande säkerhetsprincip. Om man har druckit alkohol kvällen innan är det säkrast att inte köra bil dagen efter. Genom att välja alternativa transportlösningar som samåkning, kollektivtrafik eller taxi kan alla bidra till en säkrare trafikmiljö. Det är också viktigt att uppmuntra vänner och familj att vara medvetna och agera som bollplank för varandra, och erbjuda övernattning om man tar emot gäster.

För att bidra till en nykter påsktrafik rekommenderas att planera logistiken kring påskfirandet och redan innan ha ordnat med transport om alkohol kommer att förtäras. Det är också viktigt att vara redo att erbjuda eller efterfråga alternativa transportlösningar om någon verkar vara påverkad. Att förespråka en norm där det är oacceptabelt att köra under påverkan av alkohol och att använda alkomätare för att säkerställa att alkoholen gått ur kroppen är också rekommenderat.

Heléne Lilja betonar att risken för olyckor på vägarna ökar när många ger sig ut i påsktrafiken, och att vi alla har ett ansvar att hålla vägarna säkra genom att inte köra om man är trött eller påverkad.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening