Pandemin stoppar inte DSV:s nya logistikcenter
Pandemin har inneburit leveransförseningar för DSV:s nya logistikcenter i Rosersberg, men trots problemet byggs det ändå på rekordfart.
DSV har ett logistikcenter i Arlandastad på 22 000 kvadratmeter som man nu vuxit ur. Istället byggs ett nytt i Rosersberg med fokus på miljö- och automation.
– De senaste åren har dels våra kunder vuxit, dels har vi fått en hel del nya kunder. Därför behöver vi en större anläggning. Dessutom vill vi öka automationsgraden och hur vi utnyttjar ytorna i lagret, berättar Pär Jansson som är ansvarig för affärsutveckling på DSV Solutions.
DSV har bland annat kunder inom läkemedel, företag som arbetar med reservdelar och eftermarknad samt teknikföretag. Alla distribuerar sina produkter världen över därför har närheten till Arlanda varit viktigt i valet av Rosersberg.
– Det ska vara en mix av traditionell lagerhållning och sista-milen-konceptet, där snabba leveranser och närhet till Mälardalen och Stockholm är viktig. Genom etableringen i Rosersberg kommer vi också närmare järnvägen tack vare kombiterminalen i Rosersberg, fortsätter Pär Jansson.
Den nya anläggningen får ett lager på 68 000 kvadratmeter, transportcentral på 5000 kvadratmeter samt kontor på 1500 kvadratmeter. Markjobben som innebär sprängning och terassering inleddes redan i februari i år. Arbetet har flutit på bra fram till juli, därefter påverkade pandemin bygget med leveransförseningar.
– Det berodde på fler orsaker, brist på råvaror hos tillverkarna, låga lager hos leverantörerna, svårigheter med transporter med mera. I slutändan har det visat sig bli ända upp till tolv veckor längre leveranstid på vissa produkter. Leveransproblemen är inte specifikt för detta bygge utan har drabbat hela branschen.
Sluttiden för anläggningen har förskjutits två månader, ursprunglig byggtid var tio månader. Men man har kapat och försökt komma ikapp. Markentreprenören var snabba och effektiva vilket gjorde att man kunde komma igång med grundläggning och stomme på kort tid. Hållbarhet och miljö har varit en röd tråd i projektet.
– Vi tänker hela tiden på hur vi kan reducera vårt och kundernas miljöavtryck. Byggnaden får solpaneler som genererar el till verksamheten. Vi återanvänder regnvatten från taken. Det renas och används dels i anläggningen men vi hoppas även kunna skicka ut överskott på vattenledningsnätet, berättar Pär Jansson.