P-vakterna har utbildats för att rycka ut vid larm från brandkårenFoto: Pressbild/Sigtuna kommun

P-vakter ska rycka ut vid larm

I samband med bränder och olyckor kommer kommunens P-vakter att rycka ut för att bistå brandkåren.

Sigtuna kommun och Brandkåren Attunda har kommit överens om att utbilda kommunens P-vakter i brandförlopp och snäckmetoder. Detta för att de ska kunna vara på plats i samband med det första larmet från SOS-Alarm. Möjligheten för brandkåren att använda P-vakterna finns på dagtid helgfria vardagar. Samarbetet har fått namnet ”I vänta på räddningstjänst”. I samband med meddelandet kommer P-vakterna att bedöma om det är lämpligt att åka till adressen utifrån pågående ordinarie verksamhet samt vart de befinner sig just då.

P-vakternas bilar kommer att utrustas med brandsläckare, första hjälpen väska och handverktyg, de kommer även att bära synliga gula västar på olycksplatserna.
– Vi inleder ett spännande samarbete med parkeringsövervakarna i Sigtuna kommun vilket känns bra då det ligger i linje med vår ambition att minska responstiden för skadeavhjälpande åtgärder vid olyckor och bränder, säger Martin Öhrstedt, distriktschef Brandkåren Attunda.

Evalena Lindqvist (S), ordförande i Bygg- och trafiknämnden:
– Jag tror på samarbete. Vi måste tänka nytt och smart för att använda de resurser vi har på mest effektiva sätt. Det här är ett helt nytt samarbete mellan kommunens pareringsövervakare och brandkåren som jag tror kommer att leda till ökad trygghet och minskade skador.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening