Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

    Osäkert på byggen: Nu startar fackförbundet en granskning

    En färsk undersökning från fackförbundet Byggnads avslöjar allvarliga brister i samverkan och arbetsmiljöarbete inom byggbranschen. Nu ska Byggnads ge sig ut och kontrollera arbetsplatser i bland annat Sigtuna kommun.

    Enligt undersökningen har skyddsombud och arbetstagare i tre av fyra byggföretag inte fått vara med i planeringen vid byggstart, trots att detta är ett lagkrav. Nu vidtar Byggnads åtgärder genom att kontrollera 175 arbetsplatser i Stockholms län för att skapa säkrare arbetsmiljöer.

    Undersökningen, där 3 500 medlemmar deltog, visade att 73 procent av respondenterna inte hade haft möjlighet att delta i planeringsarbetet vid byggstart. Detta trots att arbetsmiljölagen stipulerar att samverkan och riskbedömningar ska ske i all planering som påverkar arbetsmiljön.

    Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm-Gotland, understryker vikten av tidiga riskbedömningar och samverkan för att förebygga olyckor och arbetsskador. Han uppmanar arbetsgivarna att revidera sin planering för att följa lagen.

    Undersökningen pekar också på ett tydligt samband mellan deltagande och upplevd trygghet på arbetsplatsen. Arbetstagare som fått vara med i planeringen känner sig markant tryggare.

    I Stockholms län deltog 620 medlemmar i undersökningen, varav endast 2 av 10 hade haft möjlighet att involvera skyddsombud i planeringsarbetet vid byggstart.

    Resultaten visar också att:
    4 av 10 inte hade fått utbildning om riskerna i deras arbete.
    6 av 10 inte upplever att alla åtgärder vidtas för att motverka ohälsa och olyckor.
    3 av 10 inte känner sig trygga på arbetsplatsen.
    För att rätta till bristerna inleder Byggnads en landsomfattande granskning av arbetsmiljön med fokus på säkerhet och samverkan. I Stockholms län kommer 175 arbetsplatser att besökas under veckan.

    Byggnads ordförande Tomas Kullberg betonar att det är nödvändigt att arbetsgivarna tar ett större ansvar för att säkerställa trygga arbetsplatser och att tidig riskbedömning och planering är en absolut nödvändighet.

    EXTRA

    Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

    Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

    Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

    Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

    Nyheter

    Sport

    Kultur & Nöje

    Näringsliv

    Debatt

    Bostad

    Kampsport

    Förening