Foto: Daniel Iskandar

Oroande utveckling för gymnasiebehörigheten

Färska siffror från Skolverket visar att 2 av 10 elever i kommunen inte blir behörig till något gymnasieprogram över huvud taget.

I Sigtuna kommun avslutade 654 elever årskurs 9 i somras, och mer än 80 procent av dessa blev behöriga till ett yrkesprogram eller ett estetiskt program på gymnasiet. Dock saknade över var femte elev behörighet till högskoleförberedande program inom humaniora eller naturvetenskap. Skillnaderna mellan fristående och kommunala skolor är markanta, med 95 procent av eleverna i fristående skolor som uppnår behörighet till yrkesprogram, medan motsvarande andel i kommunala skolor är betydligt lägre – drygt 70 procent.

Särskilt oroväckande är att det är färre pojkar än flickor i kommunala skolor som når behörighet till humaniora- och naturvetenskapsprogram, en skillnad som är marginell i fristående skolor.

Nationellt sett har behörigheten till gymnasieskolan minskat med 1,5 procent enligt Skolverket. Totalt saknade nästan 20 000 elever behörighet, där matematiken framstår som en särskild utmaning – 15 600 elever nådde inte godkänt betyg i ämnet. Anna Castberg, avdelningschef på Skolverket, uttrycker oro över utvecklingen och betonar vikten av att fler elever klarar grundskolan för att minska risker för framtida arbetslöshet och utanförskap.

Utöver ämneskunskaper påverkas elevernas resultat starkt av socioekonomisk bakgrund. Medan 90 procent av elever vars föräldrar har eftergymnasial utbildning nådde behörighet till gymnasiet, uppnådde endast 73 procent av de vars föräldrar har högst gymnasieutbildning samma mål. Skolan har således svårt att kompensera för elevers olika förutsättningar, enligt Castberg.

Nu har Askerson tagit över som KSO

Politik Mattias Askerson är sedan i lördags ny kommunstyrelseordförande i Sigtuna kommun: - Jag vill vara tillgänglig för våra invånare, jag vill att vi ska kunna ha en dialog. Jag är ju själv en stolt kommunbo så vi rör oss i samma miljöer. För mig är det viktigt att våra invånare ska märka att jag står på deras sida. Jag kommer till exempel inte vara rädd att ta konflikter på regional eller nationell nivå om det är något som påverkar invånarnas situation negativt, säger Mattias i ett uttalande.

kommunfullmäktige

Förslag om foodtruck-hållplats på Hamnplan i Sigtuna

Politik Oppositionsrådet Marie Axelsson (S) föreslår att Hamnplan i Sigtuna ska kunna användas som en plats för foodtrucks. Förslaget kommer efter att kommunen tidigare beslutat att avbryta planerna på en restaurang på platsen.

Ökning av närståendepenning

Notiser Förra året fick över 17 000 personer närståendepenning, vilket är den högsta siffran hittills och en ökning med 8 procent jämfört med året innan. Samtidigt var det totala antalet utbetalda dagar något lägre än tidigare toppnivåer före pandemin.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening