Foto: Insändarbild

Opportunism och okunskap hör hemma i opposition

I en insändare kommenterar Miljöpartiet (MP) bokslutet för 2021 som klubbades av Sigtunas kommunfullmäktige den 28 april. De gör det med rubriken ”Inte ett resultat att vara stolt över”.

Kritiken består av två huvuddelar. Dels, inte förvånande, riktat mot kommunens hållbarhetsarbete. Dels mot det goda ekonomiska resultat Sigtuna kommun presterade 2021.

När det gäller miljö och hållbarhet driver (MP) lokalt såväl som nationellt en politik som till stor del är symbolbaserad och som allt fler invånare i Sverige tar avstånd från. I opinionsmätning efter opinionsmätning hamnar de under riksdagsspärren på 4%. (MP) har gått från att driva en miljöpolitik som var på riktigt och som folk faktiskt förstod, till att försöka sälja in en livsstil som allt färre kan relatera till. Det riktiga miljö- och hållbarhetsarbetet står numera den moderatledda kommunledningen i Sigtuna för.

Vi har tagit ett helhetsgrepp på det nödvändiga hållbarhetsarbetet och genomför systematiska och långsiktiga åtgärder som driver arbetet framåt. Vi har till och med skapat ett särskilt Agenda 2030-utskott för att frågorna ska prioriteras och inte tappas bort bland allt annat som en kommun ska arbeta med. Det är mer än (MP) lyckades med trots alla år i en socialdemokratisk majoritet.

Kritiken gällande kommunens överskott visar framför allt att (MP) inte kan och inte förstår ekonomi. Det blir också uppenbart vid de årliga budgetprocesserna där partiet tydligt visar sin bristande kompetens. Att inte förstå att en kommunal verksamhet behöver stabila och förutsägbara ekonomiska förutsättningar med marginaler (dvs. överskott) som garanterar en fortsatt verksamhet även om något oförutsett inträffar, är möjligen naivt eller ett utslag av opportunism som man kan kosta på sig i opposition.

Men att inte kunna analysera ett rekordöverskott som till stor del består av engångseffekter beroende på pandemi och den största markaffären i kommunens historia och tro att de pengarna går att anställa en massa ny personal för, är direkt häpnadsväckande. De här pengarna fanns 2021, men kommer inte finnas 2022 och framåt.

Om (MP) fått bestämma hade vi i år stått med en rad nyanställda medarbetare, men inga pengar att betala deras löner med. Det visar med all önskvärd tydlighet att Miljöpartiet i Sigtuna inte har kompetensen att styra en kommun.

Låt oss hoppas att väljarna kommer ihåg det den 11 september.

  • Olov Holst (M)
  • Gill Brodin (C)
  • Pernilla Bergqvist (L)
  • Bengt Hellström (KD)
  • Lars Björling (SfS)

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening