Olov Holst Foto: Insändarbild

Olov Holsts Nyårskrönika

Ännu ett år har passerat. Vi lämnar ett händelserikt och turbulent år bakom oss och kliver in i ett valår.

Den representativa demokratin bygger på att Sveriges medborgare vart fjärde år ges möjlighet att välja vilka som ska representera dem i riksdagen, i regionerna och i landets 290 kommuner. För att demokratin ska fungera, måste alla tillåtas framföra sina åsikter och politiker måste kunna fatta nödvändiga beslut utan att riskera att utsättas för trakasserier, hat, hot eller direkta våldshandlingar. Detta borde vara en självklarhet, men så är det inte idag. Mörka krafter försöker skrämma politiker och ta över våra liv och det samhälle vi vill förbättra och bygga upp tillsammans med de goda krafterna som finns i föreningslivet, näringslivet och övriga civilsamhället.

Ständigt sker allvarliga försök att påverka förtroendevalda. Det får ALDRIG lyckas, för då har de mörka krafterna vunnit och demokratin förlorat. Personligen tänker jag aldrig backa undan, jag tänker inte låta dem vinna, jag tänker fortsätta slåss för vår demokrati och för att Sigtuna kommun ska bli en av landets bästa och tryggaste platser att bo, leva och verka på. Numera lägger vi ca 45 miljoner kronor per år (nästan mest i landet i förhållande till invånarantalet) på trygghetsarbete och olika typer av trygghetsskapande åtgärder. Vår kamp mot de kriminella och otryggheten inte bara fortsätter, den ökar tills vi vunnit.

2021 var ett turbulent år i rikspolitiken. Även för mig som dagligen jobbar med politik, var det svårt att hänga med i alla turer och förstå hur vissa partier valde att agera (eller inte agera). Det känns därför extra bra att kunna konstatera att det är lugnt och stabilt i politiken i Sigtuna. I alla fall hos partierna i kommunledningen. Vi fem (M, C, L, KD och SfS) har redan kommit överens om att vi i valet 2022 ska söka väljarnas förtroende att fortsätta styra kommunen tillsammans. Vi trivs ihop och har en gemensam syn på vad vi behöver fortsätta göra för att förbättra för dig som bor och verkar i Sigtuna kommun.

Det såg ljust ut ett tag, men pandemin fortsatte påverka i princip allt under 2021. I takt med ökad vaccinationsgrad började dock verksamheterna och det vardagliga livet sakta, men säkert närma sig det normala igen. Vi såg flyget återhämta sig och kommunens konferenshotell och restauranger blev återigen fulla med gäster. Faktorer som är oerhört viktiga eftersom många kommuninvånare arbetar inom dessa branscher. Tyvärr är arbetslösheten fortfarande hög och med bakslaget med ökad smittspridning och nya restriktioner, kommer den nödvändiga återhämtningen fördröjas.

I detta utsatta läge är det dock väldigt roligt att läsa att Landsorganisationen (LO) i en egen undersökning under hösten rankar Sigtuna kommun som en av länets bästa arbetsgivare. Det visar att våra duktiga anställda trivs i kommunen och det i sin tur är en förutsättning för att göra ett bra jobb.

Det är också roligt att se hur vårt hårda och långsiktiga arbete med att göra kommunens skolor bättre, verkligen börjar bära frukt. När SKR (Sveriges kommuner och regioner) jämfört grundskolorna i landets samtliga 290 kommuner, hamnar Sigtuna på 36:e plats sett till elevernas meritvärden och kunskapskrav. Ett fantastiskt resultat givet de utmaningar som finns, inte minst socioekonomiskt. När höstterminen började hade vi också glädjen att välkomna den nyöppnade Internationella Engelska skolan i Sigtuna. Det är en viktig komponent för det fortsatta arbetet med att förbättra skolan i kommunen.

Vad har då hänt i den fysiska miljön? Många projekt pågår och även om det fortfarande byggs bostäder, har vi kraftigt dragit ned på bostadsbyggnadstakten. Under de senaste femton åren har Sigtuna lidit av kraftig växtvärk när vi öst på med nya bostäder, men saknat kommunal infrastruktur som t.ex. förskolor och skolor. Även nödvändiga investeringar i vägar och kollektivtrafik som krävs när många flyttar hit, har saknats. Dessa investeringar svarar inte kommunen för, utan Trafikverket och Region Stockholm. Under 2021 har vi lagt massor av tid på dialog med dem och arbetat hårt för att väg- och kollektivtrafikkapaciteten ska öka och underlätta vardagen för invånarna. Tyvärr fick vi nyligen återigen besked om att pengarna för den nödvändiga upprustningen av Märsta station drogs tillbaka av Trafikverket.

Det vi däremot kan göra själva, är att ta hand om vår gemensamma utemiljö. Därför har vi investerat stort på att göra gator, torg, tunnlar och parker mer trivsamma för såväl boende som besökare. Arbetet med att rusta upp Strandpromenaden och hamnplanen i Sigtuna har tagit fart under året och i våras invigdes den Sigtuna-specifika och historiska äventyrsgolfen under ledning av Sigtuna IF. Äventyrsgolfen och det länge efterfrågade utegymmet som innan jul invigdes i Rosersberg är exempel på vikten av god dialog och samarbete med föreningslivet. Båda projekten har planerats och anlagts tillsammans med de lokala idrottsföreningarna Sigtuna IF och Rosersbergs IK.

I Märsta rustas Kanonkulleparken upp och nya lekplatser anläggs. I början av året invigdes isbanan i Valsta centrum och senare också den upplysta multisportarenan vid simhallen. De tidigare tomma och mörka platserna har fyllts med ljus och rörelse. Dessutom fick området ytterligare ett trevligt lyft i somras när vattentornet målades om. Under året har en omfattande upprustning av centrala Valsta planerats och ett antal mörka och otrygga gångtunnlar i Märsta och Valsta har renoverats med illustrationer och ny belysning.

Trots det besvärliga arbetsmarknadsläget orsakat av pandemin, har vi under 2021 sett ett antal företagsetableringar som skapat nya arbetstillfällen i kommunen. Till exempel har världens största speditionsföretag, DSV, byggt en jätteanläggning i Rosersbergs logistikområde. Även Åhléns har byggt nytt, stort centrallager och flyttat hit verksamheten från Jordbro. I Märsta öppnade Elgiganten och Rusta och nästa år kommer nya snabbmatsrestauranger öppna i området. Expansionen runt Arlanda fortsätter och det kanske mest glädjande är den nya mässanläggningen Scandinavian XPO, vars målsättning är att bli Stockholmsregionens främsta mässa. Ägarna, Arlandastad Group, har i år också förvärvat marken där Arlandastad golfs nyare golfbana ligger. Här ska det hända riktigt spännande saker, vilket jag hoppas få anledning att återkomma till, kanske redan i nästa års krönika.

Avslutningsvis vill jag beskriva 2021 som ett år där den kommunala organisationen, trots pandemi och stor omorganisation, börjat landa i sin nya roll och där service till kommuninvånarna är det främsta målet. Vi gör det utifrån en sanerad, numera stabil ekonomi som möjliggör stora investeringar i såväl verksamheterna som i att göra kommunen snyggare och tryggare. Där företagsetableringarna fortsätter, nya jobb skapas och där jag och mina kollegor i kommunledningen inte ger upp kampen för att du ska kunna känna dig trygg i ditt hem, på din arbetsplats och på gator och torg. Vi kommer aldrig ge upp i arbetet för en bättre Sigtuna kommun!

Gott nytt år!

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Insändare Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

eu-valet

Det är allvar nu – rösta för demokratin!

Insändare Det blåser kalla vindar i Europa. Krafter som liknar de som söndrade Europa och dödade miljontals människor har fått ny luft under vingarna och växer sig starkare i flera EU-länder. Sverige är inget undantag och tyvärr inte heller det enda landet där frihetsfientliga och antidemokratiska partier fått inflytande och makt.

Vi håller vad vi lovar – nu sänker vi skatten!

Insändare Steg för steg har kommunledningen i Sigtuna, trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, lyckats stärka kommunens ekonomi. Kommunledningen har sedan maktskiftet 2017 förvaltat dina skattepengar på ett ansvarsfullt sätt och kan nu planera för att sänka din skatt.

eu-valet

Rösta för en tryggare Sigtuna kommun

Insändare Moderaterna vill använda Europasamarbetet för att göra Sverige tryggare. Därför vill vi dra in den fria rörligheten för kriminella, inrätta en europeisk specialpolis och ge polisen bättre verktyg för att bekämpa brottsligheten. Vår politik kommer att göra Sigtuna kommun tryggare.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening