Olov Holst: Vi ska bli en av Sveriges bästa kommuner

Sigtuna kommun avslutar decenniet med bestämda kliv i resan mot att bli en av Sveriges bästa kommuner att bo, leva och verka i.

En kommun är en komplex organisation som sysslar med allt från att ta hand om sjuka och svaga till att ansvara för utbildning, kultur, fritid och snöröjning. Det gäller att ha ordning och reda i verksamheterna och se till att ekonomin är i balans. Politikernas viktigaste uppgift är att se till att skattepengarna hanteras rätt och att invånarna erbjuds kommunala tjänster av hög kvalitet. Vi är på god väg att nå dit även om vi inte är framme än.

Under året som vi nu lämnar bakom oss, mandatperiodens första år, har vi arbetet hårt med att skapa kontroll på kommunens ekonomi och vi ser att arbetet börjar ge resultat. De stora underskotten på 30-60 miljoner kronor (mkr) som tidigare kommunledningar lämnade efter sig, har vi vänt till överskott. Resultatet för 2019 ser ut att hamna på ca +50 miljoner konorr utan att räkna med markförsäljning. Detta minskar behovet av att låna pengar och ger Sigtuna kommun en välbehövlig krockkudde när vi möter kommande lågkonjunktur. Till skillnad från en mängd andra kommuner som signalerar ekonomiska nödlägen och tvingas dra i nödbromsen, står Sigtuna väl förberedd och slipper göra drastiska nedskärningar i välfärden.

En viktig komponent för den kommunala ekonomin är det lokala näringslivet. Företagen skapar arbetstillfällen som genererar skatteintäkter som vi sedan kan leverera välfärdstjänster för. Under året har stora steg tagits för att förbättra villkoren för det lokala näringslivet och det arbetet kommer vi garanterat fortsätta med under hela mandatperioden.

Vi kan inte lämna 2019 bakom oss utan att nämna följande två betydande näringslivshändelser;
1) företaget Vi Invest AB valde Sigtuna kommun för sin etablering av Sveriges största vattenland. En attraktion som kommer betyda mycket som besöksmål och samtidigt skapa arbetstillfällen och skatteintäkter för kommunen.
2) väletablerade Kilenkrysset köpte kommunal mark för en kvarts miljard kronor, den största markaffären i kommunens historia. De verksamheter som ska etableras på platsen kommer också generera nya arbetsplatser och ge möjlighet till egen försörjning för kommuninvånarna.

Låt mig också lyfta fram skolan som gjort en fantastisk resa de senaste åren. Från att resultaten varit bland de sämsta i landet, är skolorna i Sigtuna kommun idag bland de 25% bästa. En fantastisk resa som inte varit möjlig utan hårt arbete från skolförvaltningen, rektorerna och lärarna.

Arbetet med att utveckla den kommunala organisationen från en förvaltningsorganisation till en serviceorganisation har påbörjats under året. I vår strävan att komma närmare dig som invånare och erbjuda bättre service, etablerades under 2019 kontaktcenter (KC) på tre nya ställen i kommunen. Förutom i kommunhuset finns nu KC på Drakegården i Sigtuna stad, på biblioteket i Valsta centrum och på vårt trygghetscenter i Märsta centrum.

Låt mig också kommentera tryggheten i kommunen. Efter att tidigare kommunledningar förnekat att vi har ett problem med ökande otrygghet satsar Sigtuna kommun sedan två år mer på trygghetsarbetet än de flesta andra kommuner i landet. Arbetet omfattar allt från kortsiktiga lösningar som kommunala ordningsvakter, väktare, bevakningskameror och insatser mot det mer vardagliga ”stöket” på gator och torg till mer långsiktiga åtgärder som våldspreventiva program i skolan, förebyggande arbete mot våld i nära relationer, fokus på hedersrelaterat våld och förtryck och åtgärder för att förhindra att organiserad brottslighet etablerar sig inom t.ex. krogvärlden i kommunen. Detta har börjat ge synbara resultat och vårt trygghetscenter har en avgörande betydelse för framgångarna. Trygghetscentret i Märsta centrum invigdes i januari 2019 och är det första i sitt slag i hela Stockholms län. Flera andra kommuner visar stort intresse för det lyckade initiativet.

Men, vi har fortfarande stora problem med brottslighet som kommunen inte har vare sig resurser eller befogenheter att bekämpa. Under året har såväl sprängningar som skjutningar och bilbränder genomförts. Att förhindra detta är och förblir en polisiär uppgift. Positivt är att polisen, bl.a. tack vare de stora satsningar kommunen gör, också satsar större i Sigtuna. För att komma åt den i många fall organiserade brottsligheten måste många aktörer samverka. Vi ser framgångar i trygghetsarbetet, men vi har långt kvar och vi drabbas emellanåt av bakslag. Vårt löfte är dock att vi inte kommer ge efter. Vi kommer fortsätta satsa tid, kraft och resurser på att bekämpa otryggheten.

Det finns naturligtvis mycket mer att säga om året som gått och vad vi ser framför oss, men jag stannar här. Det är stora och helt nödvändiga förändringar som nu genomförs i den kommunala förvaltningen. Tyvärr tar det tid att styra om en så stor organisation. Men vi är på rätt väg och om några år kommer vi kunna säga att vi är bland Sveriges 50 bästa kommuner att bo, leva och verka i. En absolut nyckelperson i detta arbete är kommundirektören. Jag är därför väldigt glad över att vi sedan augusti har Birgitta Pettersson på plats. På bara några få månader har hon och ledningsgruppen visat att man uppfattat de politiska direktiven rätt och ökat takten i det nödvändiga utvecklingsarbetet som ska göra Sigtuna till en bättre kommun för oss alla.

Med de orden önskar jag er alla ett gott nytt år och ett spännande decennium!

  • Olov Holst, (M) kommunstyrelsens ordförande

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

repliken: Vilken kommunal välfärd ska vi ha?

Insändare Då kom då beskedet att högerstyret i Sigtuna kommun avser att sänka skatten. Det tog lite längre tid än vad jag trodde, vilket man kan ge styret lite beröm för. Skatten ska naturligtvis inte vara högre än vad den behöver. Men är det verkligen läge att sänka skatten?

eu-valet

Det är allvar nu – rösta för demokratin!

Insändare Det blåser kalla vindar i Europa. Krafter som liknar de som söndrade Europa och dödade miljontals människor har fått ny luft under vingarna och växer sig starkare i flera EU-länder. Sverige är inget undantag och tyvärr inte heller det enda landet där frihetsfientliga och antidemokratiska partier fått inflytande och makt.

Vi håller vad vi lovar – nu sänker vi skatten!

Insändare Steg för steg har kommunledningen i Sigtuna, trots tuffa yttre omständigheter som krig i Europa, pandemi och inflation, lyckats stärka kommunens ekonomi. Kommunledningen har sedan maktskiftet 2017 förvaltat dina skattepengar på ett ansvarsfullt sätt och kan nu planera för att sänka din skatt.

eu-valet

Rösta för en tryggare Sigtuna kommun

Insändare Moderaterna vill använda Europasamarbetet för att göra Sverige tryggare. Därför vill vi dra in den fria rörligheten för kriminella, inrätta en europeisk specialpolis och ge polisen bättre verktyg för att bekämpa brottsligheten. Vår politik kommer att göra Sigtuna kommun tryggare.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening