Beslagen av narkotika i Rosersberg drar upp brottsstatistiken i kommunen.Foto: Street view/Google

Ökning av narkotikabeslag i postterminal drar upp brottslighet i kommunen

Otryggheten på kvällstid är fortsatt hög i flera kommuner i Stockholms län, enligt en aktuell lägesbild från Länsstyrelsen.

Brottsligheten i Sigtuna kommun har ökat markant under 2024, enligt en ny lägesbild från Länsstyrelsen i Stockholms län. Framför allt har antalet anmälda brott per 10 000 invånare ökat kraftigt, vilket till stor del tros bero på ett stort antal narkotikabrott vid Rosersbergs postterminal.

Otryggheten i kommunen är också påtaglig. Cirka 30 procent av invånarna i Sigtuna uppger att de känner sig otrygga i sitt närområde på kvällstid. Det placerar kommunen i nivå med Södertälje, Haninge och Järfälla, där otryggheten är bland de högsta i länet.

Även i kollektivtrafiken är otryggheten hög i Sigtuna. Kommunen är en av de där flest invånare uppger att de känner sig otrygga vid resor med buss och tåg, särskilt bland kvinnor, yngre personer och de med kortare utbildning.

Totalt sett har antalet anmälda livskvalitetsbrott i Stockholms län minskat något jämfört med föregående år, men i Sigtuna är trenden den motsatta. Bland de vanligaste brottstyperna finns skadegörelse, fordonsbrott och narkotikabrott.

Lägesbilden har sammanställts av flera myndigheter och kommuner, däribland Polisen, Region Stockholm och Stockholms stad, samt representanter från Sigtuna kommun.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening