Fackförbundet Byggnads kommer att ge sig ut på en länsomfattande inspektion av byggnadsplatser, detta för att kontrollera så att säkerheten efterlevs. I Kommunen har 16 arbetsplatsolyckor skett bara i år.
Arbetsplatsolyckorna i kommunen är på väg att öka visar siffror från Byggnads. Under årets nio första månader har 16 tillbud anmälts, att jämföra med helåret 2018 då 19 olyckor anmäldes. Flest olyckor inträffade 2017 med 24 stycken. 2016 var det 18 olyckor totalt på arbetsplatser.
I jämförelse med Väsby, Bro och Sollentuna har Sigtuna klart fler arbetsplatsolyckor. En anledning kan vara de många projekten kopplade till Rosersberg, Arlanda och Arlandastad. För att uppmärksamma problemet med arbetsplatsolyckor kommer Byggnads att genomföra 150 besök på arbetsplatser i länet denna vecka. – Det räcker inte att vidta åtgärder först när en byggnadsarbetare skadat sig i sitt arbete. Vi kan inte låta en byggnadsarbetare falla från en byggnadsställning för att företag ska åtgärda brister. Vi ska se till att byggnadsställningen är säker från första början, säger Tomas Kullberg, ordförande Byggnads Stockholm-Gotland.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.