Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Ökat tryck på SOS Alarm under nyår

SOS Alarm förbereder sig för ett ökat antal samtal från länsbor under nyårsnatten.

Under nyår ökar samtalen till SOS Alarm med drygt 1000 procent. En vanlig helgnatt är det 249 samtal som kommer in, vid nyår förra året var det 2816 samtal.
– Nyår är en av de mest intensiva storhelgerna hos SOS Alarm. I år är mycket annorlunda, men inget tyder på att nödsamtalen kommer att minska när fler människor firar högtiderna på hemmaplan, snarare tvärt om, säger Staffan Ekengren, kommunikationschef på SOS Alarm.

Fler ringde i sommar
Pandemin har påverkat samtalen till SOS Alarm även under året, det har varit fler i behov av akut vård till följd av covid-19, även när fler sommarsemestrade hemma ökade samtalen om drunkningstillbud och vattenrelaterade olyckor. Årets midsommarafton hade det högsta antalet samtal på tio år.
– Vi vill uppmana allmänheten att fira nyåret med sunt förnuft och försiktighet. I år är det allra viktigaste att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen. Skulle olyckan vara framme finns vi på SOS Alarm bara ett samtal bort, säger Staffan Ekengren.

Var fjärde samtal är inte nödsituation
Men inte alla samtal till SOS Alarm är av akut karaktär, en fjärdedel handlar inte om nödsituationer.
– Man ska inte tveka att ringa SOS Alarm i en nödsituation och hellre ringa en gång för mycket. Men det finns samtal som överhuvudtaget inte bör ringas till 112 där man ringer helt i onödan. De samtalen tar tid och resurser från människor i verklig nöd, säger Staffan Ekengren.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening