Foto: Sigtuna kommun

Ökat snusande bland ungdomarna

Rökning och alkoholanvändningen minskar bland ungdomar i kommunen, men däremot så ökar snusandet enligt Stockholmsenkäten 2020.

Stockholmsenkäten presenterades för samtliga länets kommuner under onsdagen, syftet är att kartlägga användning av alkohol, narkotika, droger och tobak bland ungdomar. Från Sigtuna kommun var det 793 elever som deltog i årskurs 9 och åk 2 på gymnasiet. Även brott, trygghet, skol- och fritidsvanor kartläggs.
– Siffrorna för länet visar på samma positiva trend, men i Sigtuna kommun är det ännu tydligare att våra unga väljer bort att dricka alkohol, säger Karin Gibson, säkerhetsstrateg som arbetar kommunövergripande med bland annat alkohol- och drogprevention i Sigtuna kommun.

Färre ungdomar dricker alkohol och allt fler avstår enigt Sigtuna kommun. 2 av 3 elever i åk 9 svarade att de intre dricker alkohol och bland gymnasisterna var det drygt 4 av 10. Rökning är nått som bara tre procent av åk9 eleverna ägnar sig åt, jämfört med sex procent för åtta år sedan och på gymnasiet är det fem procent jämfört med tolv procent 2012.

Fyra procent uppger att de snusar dagligen i åk 9, på gymnasiet är det elva procent. Siffrorna är dock inte unika för kommunens ungdomar. En förklaring till ökning är att det marknadsförs tobaksfritt snus.
– Det finns en myt bland unga att det här snuset inte är farligt eftersom det inte innehåller någon tobak. Den information vi måste bli duktigare på att nå ut med till både elever och vårdnadshavare, är att det här snuset nästan alltid innehåller nikotin som är ett nervgift och starkt beroendeframkallande, säger Karin Gibson

Andra siffror från undersökningen visar att cirka var femte elev på gymnasiet testat droger och att den vanligaste drogen är cannabis, var femte kille i åk 9 har spelat för 200 kronor eller mer den senaste månaden. Var tredje tjej har utsatts för mobbing av åk9-eleverna och åtta procent av tjejerna har tvingats till sex det senaste året.

Fem utanförskapsområden i kommunen

Nyheter SCB och Boverket har i en ny rapport identifierat fem områden i Sigtuna som utanförskapsområden. Syftet med rapporten är att både identifiera och rikta insatser i områdena.

Sigtunaseniorer i gamingprojekt

Bostad Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening