Under april beslutade dåvarande kommunledningen (S), (L) och (MP) om att tillföra 600 000 kronor för att stärka arbetet kring giftfria miljöer i kommunen, bland annat ska verkstäder och tvätthallar kontrolleras bättre.
Pengarna ska användas till att Miljö- och hälsoskyddsnämnden utökar sin tillsyn av verksamheter som kan påverka miljön genom sin hantering av kemikalier och avfall samt arbeta mer aktivt med markföroreningar. Verksamheter som kan komma att kontrolleras finns inom verkstäder och tvätthallar bland annat. – Det är viktigt att vi minskar mängden föroreningar i dag- och spillvattennätet. Farligt avfall måste tas omhand på rätt sätt och kemikalier ska hanteras på rätt sätt, sa kommunalrådet Pierre Cengiz-Edstrand i ett pressmeddelande.
Nämndens ordförande Anders Fällmar (S) uppger att man kommer att lägga ett större fokus på markföroreningar och att man ska starta dialoger med berörda markägare, målet är att minska mängden föroreningar i samhället och komma närmare en giftfri miljö.
Notiser Pendlarparkeringen på Västra Bagngatan upphör den sista juni i år. Kommunen har hyrt platserna av SigtunaHem som nu behöver ytan för parkering åt sina hyresgäster.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.