Foto: Pressbild/Arbetsförmedlingen

Nytt projekt ska hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden

Med etableringslyftet hoppas Sigtuna kommun att fler nyanlända ska gå från bidrag till arbete: - Etableringslyftets syfte är att effektivt och samordnat ta tillvara på nyanländas kompetens på vår regionala arbetsmarknad, kommenterar Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Etableringslyftet ska korta vägen på arbetsmarknaden och möjliggöra för att nyanlända ska komma ut i egen försörjning. Projektet som presenterades för det lokala näringslivet 14:e juni innehåller coacher, kortare yrkeskurser och språkstöd. Upplands-Väsby, Sollentuna och Arbetsförmedlingen är med i samarbetet som går fram till februari 2021.
– Vi har en nära samverkan, vilket skapar en effektiv organisation som gynnar såväl arbetslösa nyanlända som regionens arbetsgivare. Genom tidiga individanpassade insatser kan vi möta arbetsgivarnas behov, berättar Amir Amin, projektledare för Etableringslyftet, Sigtuna kommun.

Arrangerar rekryteringsträffar
De nyanlända kommer att ha möjlighet att få skräddarsydda kurser just för att gå in i en specifik bransch eller till en arbetsgivare. Språkstödjare kan finnas direkt hos företaget där de praktiserar eller arbetar. Arbetsförmedlingen och kommunerna kommer arrangera rekryteringsträffar där man kan träffas och få möjlighet till anställning.
– Vi hjälper företag att snabbt komma i kontakt med potentiella medarbetare. Till vår hjälp har vi Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar och kan även skapa egna kurser. Dessutom erbjuder vi rekryteringsträffar i våra lokaler eller på plats på företaget, säger Bettina Volk, delprojektledare för Etableringslyftet, Sigtuna kommun.

Nio polisaspiranter till lokalpolisområdet

Nyheter Den 20 januari påbörjar 190 polisaspiranter sin sex månader långa praktik hos polisen i Region Stockholm. Av dessa placeras nio aspiranter i Lokalpolisområde Sollentuna, som omfattar kommunerna Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna.

Få strömavbrott i Sigtuna – stora skillnader i landet

Nyheter Strömavbrott är ovanliga i Sverige, men de kan skapa stora problem när de inträffar. Statistik från Energimarknadsinspektionen för 2023 visar att hushållen i Sverige i snitt drabbades av 1,4 strömavbrott under året, med totalt 88 minuter utan ström per hushåll.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening