Midgårdbadet i MärstaFoto: Sigtuna kommun

Nyrenoverade Midgårdsbadet öppnar på fredag

På fredag öppnar Midgårdsbadet som renoverats inför den kommande sommaren med en ny vattenreningsteknik: - Jag är oerhört glad och nöjd över att vi fått till den nya biologiska badvattenreningen på utebadet. Det innebär att vi nu kan fortsätta att leverera ett bra badvatten de kommande 20-30 åren, för så länge håller det här nya reningssystemet, och vara det uppskattade vattenhål som så många besöker varje sommar, säger bad och simhallschefen Tapani Röyttä.

Midgårdsbadet börjar nu få ett antal år på nacken och under vintern och våren har arbetet med att renovera reningsanläggningen pågått. Den står nu klar och på fredag, samma dag som sommarlovet startar så är det dags att plaska för den som vill. Nu filtreras badvattnet vid tre stationer. Först genom ett grovfilter, därefter genom ett hydrobotaniskt filter och sist ett Neptunfilter.
– Det biologiska reningsfiltret i Midgårdsbadets utedel hade varit i drift i tretton år och nått sin livslängd. Nu har vi renoverat, bytt ut filter och uppgraderat tekniken och får det absolut bästa som finns på marknaden. Det vill vi uppmärksamma med ett attraktivt erbjudande, ett sommarkort för barn och ungdomar, vuxna och familjer med bra rabatter under perioden 1 juni till 31 augusti, berättar Lars Björling (SfS), ordförande kultur- och fritidsnämnden.

Varken klor eller andra kemikalier används för reningen. Vattnet är därför betydligt renare än i de klaraste sjöarna. Anläggningen är unik på så sätt att det är den största av sitt slag norr om Tyskland. Till och med några salamandrar har valt att bosätta sig runt bassängen eftersom vattenkvaliteten är så god.
– Salamandrarna stortrivs på Midgårdsbadet och att de trivs är en värdemätare på att vi har rent vatten. Jag skulle absolut kunna dricka vattnet från våra bassänger, vilket jag absolut inte skulle göra från ett klorbad eller en badsjö, säger Tapani Röyttä, bad- och simhallschef i Sigtuna kommun.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening