En hel del kan återvinnas som vanligt i fyrfackskärlen som finns i alla bostadshus. Foto: Daniel Iskandar

Nyårsfirandets skräp bör återvinnas

Nyårsfirandet är en glädjefylld tradition men lämnar ofta mycket skräp efter sig, som fyrverkerirester, tomtebloss, konfetti och champagneflaskor.

Håll Sverige Rent poängterar vikten av att ta hand om avfallet på rätt sätt för att skydda miljön. Fyrverkerirester som brunnit ut kan kastas som brännbart avfall, medan oanvända fyrverkerier bör hanteras säkert via återförsäljare, återvinningscentraler eller Polisen. Svävande lyktor är vackra, men kan skada djur om de landar på fel plats. Metalltrådarna från lyktor ska återvinnas som metallskrot och papper i pappersåtervinningen.

Marschaller och värmeljus kräver också noggrann sortering. Metallkoppar från marschaller kan återvinnas som metallförpackningar, medan stearinrester slängs i hushållssoporna. För värmeljus är det viktigt att separera vekeshållare från metallkoppar för att underlätta korrekt återvinning. Tomtebloss kan enkelt kastas i hushållssopor eller brännbart avfall när de svalnat.

Konfetti, partytutor och partyhattar ska också hanteras rätt. Konfetti hör hemma i hushållssoporna, men förpackningarna kan återvinnas. Plastkonfetti är förbjudet utomhus, så det är viktigt att välja miljövänliga alternativ. Champagneflaskor sorteras som glas, med färgat och ofärgat glas separat. Aluminiumkorkar återvinns som metall, medan korkar av naturlig kork kan kastas i hushållssoporna.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening