Sigtuna kommun var första kommun i länet att erbjuda nyanlända etableringslån, nu hoppar allt fler kommuner på trenden: - När det uppstår glapp i statliga system är det inte rimligt att kommunen får ta kostnaderna, sa Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, i ett pressmeddelande från Sigtuna kommun i mars.
I glappet mellan stöd som Migrationsverket och Försäkringskassan ger till nyanlända har Sigtuna kommun beslutat att ge lån, det handlar om den tiden tills Försäkringskassan ger aktivitetsstöd. Tills dess kan personer som saknar försörjning vända sig till kommunen för ekonomiskt bistånd.
Detta har tidigare varit ett bidrag från kommunen men nu har det omvandlats till lån som ska betalas tillbaka enligt ett pressmeddelande: – När det uppstår glapp i statliga system är det inte rimligt att kommunen får ta kostnaderna. Vi bedömer att införandet av etableringslån kommer att leda till minskade kostnader för kommunen och att det signalerar till staten att de måste ta sitt ansvar, säger Mattias Askerson (M), ordförande i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.
Notiser Pendlarparkeringen på Västra Bagngatan upphör den sista juni i år. Kommunen har hyrt platserna av SigtunaHem som nu behöver ytan för parkering åt sina hyresgäster.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.