Två av debattörerna, Olov Holst och Mattias AskersonFoto: Pressbild
Rune ÖhlundFoto: SD Facebook

Nya sociala insatser för minskad segregation

Den moderatledda kommunledningen har under de senaste åren i hög grad prioriterat arbetet med Samhällsbyggnadslyftet, den kommunövergripande satsningen för att minska och motverka segregation.

Sedan 2022 och 2023 har bland annat insatser som ”Aktiviteter för ökad trygghet och delaktighet”, ”Stadsdelsmammor” samt ”Steg mot försörjning” pågått och ska fortsätta även under 2024. I mål och budget för 2024-2026 lades ytterligare 1,2 miljoner kronor till för nya sociala insatser inom ramen för Samhällsbyggnadslyftet.

Igår kväll (den 11 mars) fattade kommunstyrelsen beslut om att påbörja två nya pilotprojekt som på olika sätt ska bidra till ökad integration, meningsfull fritid, stärkta studieresultat och ökad skolnärvaro för kommunens barn och unga.

Det ena projektet ”Pilotprojekt för föreningsliv” riktar sig till kommunens föreningar och ska startas upp så fort som möjligt. Pilotprojektet innebär att en av kommunens idrottsföreningar ska uppsöka barn och unga i segregerade områden för att locka dem till sin verksamhet med syftet att minska risken för utanförskap och skapa en meningsfull fritid för de som annars inte väljer att engagera sig i den typen av fritidsaktiviteter. Efter pilotperioden ska projektet utvärderas och om goda resultat påvisas kan fler föreningar erbjudas att söka ekonomiskt stöd för samma typ av projekt.

Det andra projektet ”Studiestöd med stärkt mellanmål och mobila fritidsledare” bygger på att befintlig studiestödsverksamhet utvecklas genom att mellanmål erbjuds och mobila fritidsledare finns på plats i skolan genom samverkan mellan skola och fritidsgårdar. Under hösten 2024 ska detta projekt utvärderas och om det visar sig medföra att deltagandet i studiestödsverksamheten ökar, kan konceptet komma att implementeras på fler skolor framöver.

Vi ser med tillförsikt fram emot båda dessa projekt som vi hoppas ska gynna livsvillkoren för barn och unga i kommunen som i större utsträckning kommer kunna ta del av fritidsverksamheter och dessutom kunna höja sina betyg och öka skolnärvaron. Totalt tilldelas dessa två pilotprojekt 600 000 kronor och arbetet ska sättas igång så fort det är möjligt.

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande
  • Mattias Askerson (M), gruppledare
  • Rune Öhlund (SD), gruppledare
  • Bengt Hellström (KD), gruppledare
  • Lars Björling (SfS), gruppledare

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening