Nya insatser för att stoppa utbrottet av granbarkborre
I kampen mot granbarkborren tar Sigtuna kommun nu ett aktivt steg genom att bekämpa dess spridning. I skogskanterna kan du möjligen se nedfällda granar, en del av det pågående arbetet med att förbereda inför granbarkborrens svärmningssäsong senare i vår.
Det nuvarande utbrottet av granbarkborren är det största som någonsin registrerats i Sverige, med över 31 miljoner kubikmeter granskog som har dött sedan 2018. Granbarkborrarna förökar sig inuti granarna och deras larver livnär sig på granens innerbark. För att hindra granarnas död har kommunen satt upp fällor. När granen fälls får den utseendet av ett stormfällt träd, vilket attraherar granbarkborren. Barken skrapas sedan av för att döda granbarkborren och skydda den omgivande skogen. De fällda träden lämnas kvar på marken och blir då hem åt andra djur och insekter såsom myrbaggar, barkbock och hackspettar. Arbetetet är en del av kommunens ansträngningar för att bevara skogen och dess ekosystem.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.