Foto: Magnus Granhagen

Nya brandstationen vinner arkitekturpris

Den nya brandstationen vid Tullen har tilldelats Årets arkitekturpris i Sigtuna kommun

Årets Arkitekturpris från Sigtuna kommun har tilldelats Sigtuna brandstation för dess framstående arkitektoniska design. Priset, som delas ut årligen för att hylla god arkitektur i kommunen, korades av en jury bestående av invånare samt tjänstepersoner och politiker. Beslutet att utse brandstationen till årets vinnare togs efter en omröstning i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott den 7 maj.

”Sigtunas nya brandstation är en mycket värdig vinnare av arkitekturpriset”, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande. ”Redan från början var det viktigt för oss att skapa en byggnad som inte bara uppfyller sin samhällskritiska funktion, utan även smälter väl in i landskapet och är estetiskt tilltalande. Jag tycker att resultatet överträffar förväntningarna.”

En ceremoni för vinnarna kommer att hållas i mitten av juni där diplom och pris kommer att delas ut. Dessutom kommer en plakett att uppföras på platsen till ära för vinnarbidraget.

Peter Andersson, samhällsbyggnadschef i Sigtuna kommun, uttryckte sin stolthet över att presentera Sigtuna brandstation som årets vinnare. ”Vinnarbidraget är helt i linje med syftet med arkitekturpriset, vilket är att främja och uppmärksamma god arkitektur i vår kommun”, säger Andersson. ”Brandstationen är inte bara funktionell utan också en integrerad del av det omgivande landskapet mellan Sigtuna och Märsta, vilket gör oss extra glada att även invånarna uppskattar dess utformning.”

Tidigare vinnare av Arkitekturpriset inkluderar Gretas glänta (2022) och Borgmästarängen (2023).

Juryns motivering för utmärkelsen lyfter fram brandstationens harmoniska samspel med omkringliggande landskap och dess samtida design som präglas av hållbarhet och respekt för Sigtuna kommuns rika kulturarv.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening