Ny sorteringsanläggning i Rosersberg möjliggör återbruk av tusentals ton textil
Biståndsorganisationen Human Bridge tar stora steg mot att minska textilindustrins klimatpåverkan genom att bygga en avancerad sorteringsanläggning för textil i Rosersberg.
Anläggningen kommer att kunna sortera över 20 000 ton textil per år och förväntas vara i full drift redan under första kvartalet 2024. Textilindustrin är ansvarig för upp till 10 procent av klimatutsläppen globalt, och för att tackla detta problem är det avgörande att förlänga livscykeln för kläder och textilier. Återbruk är ett effektivt sätt att minska textilernas miljö- och klimatpåverkan, jämfört med traditionell återvinning av textilmaterialet. Genom att öka kapaciteten för sortering av insamlad textil, kommer en större andel textilier att kunna återbrukas istället för att hamna på soptippen.
Lars Råsberg, ansvarig för Human Bridges näringsverksamhet inom textilhantering, påpekar att den nya sorteringsanläggningen i Rosersberg kommer att ha en avgörande roll i att minska textilavfall och öka återbruket. Insamlad textil kommer först att försorteras vid anläggningen i Rosersberg, innan materialet skickas vidare till sorteringsbolag inom EU för ytterligare finsortering.
Intressant att notera är att textilhantering och textilavfall har blivit en högaktuell fråga i både Sverige och inom EU. För närvarande förhandlas nya regler för producentansvar för textil på EU-nivå. Enligt EU:s avfallsdirektiv måste alla medlemsländer senast den 1 januari 2025 börja samla in textil separat från annat avfall och säkerställa att textilerna antingen återanvänds eller materialåtervinns. Investeringen i Rosersberg markerar Human Bridges förberedelser inför den kommande lagstiftningen.
Svenskarna köper i genomsnitt 14 kilo textil per person och år, men slänger hela 8 kilo av detta i hushållssoporna. När de nya reglerna om separat insamling av textil träder i kraft förväntas mängden insamlade kläder öka avsevärt, och därför är det av yttersta vikt att allt som går att återbruka tas om hand. Lars Råsberg framhåller betydelsen av att investera i högre kapacitet för att möta denna ökande efterfrågan.
Förutom den nya anläggningen i Rosersberg, har Human Bridge planer på att utveckla en befintlig anläggning i Holsbybrunn i Vetlanda, som när den är fullt utbyggd kommer att motsvara kapaciteten i Rosersberg. Det finns även planer på att etablera en tredje anläggning längre norrut. För närvarande har 118 kommuner runt om i Sverige ingått avtal med Human Bridge gällande textilhantering, vilket understryker organisationens betydelse i kampen mot textilavfall och för främjandet av återbruk.
tips@marsta.nu