Foto: Insändarbild

Nu införs No show-avgiften

Kommunfullmäktige klubbade på torsdagen igenom den så kallade "No show-avgiften" för föreningar som inte dyker upp på bokad tid i kommunens hallar och planer: - Vi har generösa avbokningsregler, sa Lars Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

Som märsta.nu rapporterat nyligen avsåg den borgerliga kommunledningen införa en sk. ”No show-avgift” om förening på bokad tid inte dyker upp och inte har avbokat den. På torsdagskvällen debatterades och klubbades avgiften. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars Björling (SfS) motiverade avgiften med att man ska öka incitamenten att avboka och att det handlar om att hantera kommuninvånares skattepengar. Kommunen har även höga kostnader för sina hallar och avgiften finns i flera andra av länets kommuner menade han. Avbokningsreglerna är generösa och tar hänsyn till sjukdom och akuta händelser enligt Björling.

Han fick mothugg från Marie Axelsson (S) som kallade det för en straffavgift:
– Man har skapat ett problem av något som inte är ett problem. Det var inget stort problem med halltider som inte avbokas, sa Axelsson.

Marie Axelsson tror att avgiften kan leda till högre medlemsavgifter och ökad administration både hos föreningar och i kommunhuset. Men den kritiken tillbakavisade Björling som sa att det finns ett utvecklat system hos förvaltningen för att hantera tiderna och avbokningar. Även förre oppositionsrådet Henrik Kelfve (M) deltog i debatten. Kelfve kallade varje tom hall, varje timme för ett resursslöseri.
– No show skapar förutsättningar för fler lediga tider, det övergår mitt förstånd hur man kan vara emot detta, detta är klick politik, sa Kelfve.

Sista ordet i debatten fick Niklas Andersson (V), han menade att detta var dubbelbestraffning och yrkade avslag. Efter votering antogs avgiften med rösterna 36 för 15 emot.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening