Foto: Astma och allergiförbundet

Nu blir det rökfritt

I morgon måndag träder den nya tobakslagen i kraft: - Det är viktigt att se till syftet med lagen. Syftet är inte att begränsa människors frihet utan att öka friheten för personer med astma och allergier, att öppna upp för att de till exempel ska kunna sitta på en uteservering utan att få besvär av rök, säger Moa Karlsson, tillsynshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.

1:a juli träder den nya tobakslagen i kraft som innebär att uteserveringar blir rökfria, likaså får man inte längre röka vid busshållplatser eller utanför butiksentréer. Andra platser som ska vara rökfria är lekplatser, idrottsplatser samt alla entréer som allmänheten har tillträde till.

Ansvaret för att få det rökfritt ligger hos den som är ansvarig för platsen. Enligt Länsstyrelsen ska den som är ansvarig se till att det finns skyltar som informerar om rökförbudet, man ska ta bort askkoppar och rökrutor.
– Det är viktigt att se till syftet med lagen. Syftet är inte att begränsa människors frihet utan att öka friheten för personer med astma och allergier, att öppna upp för att de till exempel ska kunna sitta på en uteservering utan att få besvär av rök. Ett annat syfte med lagen är att skydda barn och unga samt att avnormalisera rökning, säger Moa Karlsson, tillsynshandläggare på Länsstyrelsen Stockholm.

Allmänhet har också uppmanats att ange platser där det fortfarande röks, den som är tillsynsmyndighet är kommunen. Anser man att det röks på en plats så är det kommunen man ska vända sig till i första hand.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening