Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande Foto: Sigtuna kommun
Pernilla Bergqvist (L)Foto: Sigtuna kommun/skärmdump
Marie Axelsson (S) och Gert Höglund (SD)Foto: Skärmdump/Sigtuna kommun

Nu är budgeten klubbad

Nu har budgeten för 2021 klubbats: - Tack vare väl genomförda reformer de två senaste åren har vi kunnat sanera och förstärka ekonomin, vilket gör att vi kan tillföra kärnverksamheterna; förskola, skola, vård, omsorg och trygghet ytterligare resurser, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

Budgetfullmäktige detta ovanliga år genomfördes digitalt. Trots den nya formen gick det bra. Ordförande Erik Langby (M) skötte uppgiften lugnt och sansat när tekniken strulade ett fåtal gånger. Efter åtta timmar kunde man klubba igenom majoritetens budget.
– Tack vare väl genomförda reformer de två senaste åren har vi kunnat sanera och förstärka ekonomin, vilket gör att vi kan tillföra kärnverksamheterna; förskola, skola, vård, omsorg och trygghet ytterligare resurser. Dessutom kan vi också skapa en buffert på 150 miljoner kronor för de utmaningar som vi kommer ha efter pandemin, kommenterar Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

märsta.nu har under dagen rapporterat kring fullmäktige. De riktigt heta replikskiftena uteblev av förklarliga skäl. Dessutom var repliktiden en minut och det märktes att inte alla var sugna på att tala digitalt. Ibland fanns det även frågetecken kring vilka som verkligen satt med.

Socialdemokraterna lyfte fram förslag kring jobbcenter under pandemin, ett förslag man lanserat tidigare år. Kommunledningen avser satsa på jobbcoacher istället. Socialdemokraterna framförde också sin oro kring en kommunala skolan nu när Internationella Engelska skolan etablerar i Sigtuna stadsängar.

Kommunledningen deklarerar att en viktig del i nya budgeten är satsningen under coronapandemin för att milda effekterna kring arbetslösheten och att näringslivet får problem. 33 miljoner tillförs Utbildning- och arbetsmarknadsnämnden, pengar som utöver jobbcoacher ska gå till arbetsträningsplatser.

Segregationen avser man också bryta och där inrättas ett samhällsbyggnadslyft:
– Att bryta segregationen i ett område är svårt och tar lång tid. I dess fotspår följer dessutom utbredd otrygghet och kriminalitet. Vi fortsätter vårt omfattande trygghetsarbete genom att nu ta fram en kommunövergripande plan för konkreta insatser på såväl kort som lång sikt, där exempelvis stadsplaneringen en avgörande del i det långsiktiga arbetet, uppger Olov Holst.

Det blev ingen ändring av skatten utan den ligger kvar på 20.0 kronor per intjänad hundring.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening