Sigtuna kommun antog på fullmäktige en strategi för att förhindra självmord i kommunen.
Under 2019 föreslog Socialdemokraterna att kommunfullmäktige ska anta en strategi för att minska självmord. På torsdagen klubbades beslutet i och med att kommunfullmäktige antog en handlingsplan för suicidprevention. Strategin innebär en vision om noll självmord i kommunen och i arbetet med att ta fram handlingsplanen har medarbetare från sju kommunala förvaltningar och Räddningstjänsten medverkat.
Beslutet var enhälligt. Strategin omfattar samtliga nämnder och i och med målet ansluter sig kommunen till den nationella nollvisionen. Beslutet välkomnas av Marie Axelsson (S). – Jag är glad över att vår idé, som vi lade fram redan 2019, nu kommer att gynna kommuninvånarna i praktiken genom att förhoppningsvis rädda liv. Enligt folkhälsomyndighetens statistik hade Sigtuna kommun det fjärde högsta antalet självmord per 100 000 invånare i Stockholms län, i åldrarna 15-år och uppåt år 2017-2021. Vi måste ta tag i detta problem och vi måste göra det nu, säger hon.
Notiser Pendlarparkeringen på Västra Bagngatan upphör den sista juni i år. Kommunen har hyrt platserna av SigtunaHem som nu behöver ytan för parkering åt sina hyresgäster.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.