Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?
Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?
Ganska snart efter maktskiftet 2017 lade det nya politiska styret ut äldreomsorgens hemtjänst på privata utförare. Tre aktiebolag är sen ett antal år kontrakterade att bistå äldre med hemtjänst. Avtalen med bolagen gäller till och med mars 2026.
Senare har det nya styret på liknande sätt gått vidare med biståndsformen särskilda boenden för äldre (säbo). Från 2024 gäller ett system, där äldre kommuninvånare som behöver flytta till säbo visserligen erbjuds lägenheter i de fyra kommunala boendena Ärlinghem, Arhem, Ymer och Hemskogen, men också i 13 kontrakterade säbon, av vilka 11 är aktiebolagsdrivna. 12 av de 13 finns i andra kommuner. En gammal kommuninvånare som kanske varit Sigtunabo hela sitt liv erbjuds alltså alternativet att inför sin sista tid flytta bort från hemkommunen.
Vid årsskiftet 2024/2025 skötte de tre privata hemtjänstaktiebolagen 476 äldre hemtjänstmottagare i Sigtuna kommun. Vid samma tidpunkt hade 70 äldre-äldre invånare flyttat in på säbon drivna av privata aktörer. Av dessa 70 bodde 19 utanför kommunen. Och trenden är att allt fler äldre-äldre hamnar i andra kommuner.
Man kan ha flera synpunkter på detta. En är att avståndet mellan de nämnda 476 hemtjänstmottagarna och 70 säbo-boende och politikerna blivit mycket större. Möjligheterna för de totalt 546 kommunborna – och deras anhöriga – att direkt nå fram till de folkvalda med synpunkter och klagomål har nästan försvunnit.
Mer finns att säga om detta nya läge, men tas inte upp här annat än i ett avseende, nämligen ”vinster i välfärden”.
Under 2024 betalade Sigtuna kommun ut 94,7 Mkr till de tre hemtjänstaktiebolagen och 46,2 Mkr till de 13 privata säbo-ägarna. Totalt 140,9 Mkr, alltså. Nu i april 2025 går det inte att veta exakt vilka vinstmarginaler aktiebolagen haft för verksamheten 2024. Men låt oss anta att deras vinstmarginal var 5 procent. Det betyder att hemtjänstbolagens vinst under 2024 var ca 4,7 Mkr och säbo-bolagens ca 2,3 Mkr, dvs totalt ca 7,0 Mkr. Sigtuna kommun skickade 2024 alltså – med den beräkningen – ca 7,0 Mkr av sina skattemedel till de privata utförarna som vinst till dem.
Frågan är hur den politiska majoriteten ser på dessa aktiebolagsvinster från Sigtunas äldreomsorg. Vad tycker M, KD, SfS och SD om att inemot 7,0 Mkr 2024 gick till vinster i privata aktiebolag som bedriver vård och omsorg om äldre Sigtunabor. Är M, KD, SfS och SD nöjda med vinstuttaget? Särskilt intressant är om SD hade några synpunkter på den här saken inför att man började vara med och styra kommunen senhösten 2023. Eller har haft det därefter.
- David Lundqvist (S), Ledamot i Vård- och omsorgsnämnden
redaktion@marsta.nu