Foto: Streetview

Nekas skadestånd efter dyk i hamnen

En man som skadade sig i samband med ett dyk i hamnen vid Våfflan begärde skadestånd av kommunen och fick rätt i tingsrätten men hovrätten ändrar nu domen.

I ett fall från 2017 dök en person utanför Våfflan i Sigtunas hamn. Mannen skadade sig i samband med dyket då vattnet bara var någon halvmeter djupt, enligt rättens handlingar ådrog han sig en allvarlig ryggmärgsskada och ansåg att Sigtuna kommun inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att upplysa om att vattnet var grunt.
Mannen som är folkbokförd i Skottland ansåg att kommunen agerat vårdslöst genom att inte skylta om att vattnet var grunt och inte lämpade sig för att dyka i. Enligt kommunen råder dock badförbud i området eftersom det är en hamn samt att det inte finns iordningsställda badmöjligheter. Eftersom det inte är en allmän badplats ansåg kommunen heller inte att man behöver sätta upp skyltar.
Attunda tingsrätt ansåg dock att området bjöd in till bad och att det fanns risk för att någon skulle bada även samt att bryggan ger intryck till att det är tillräckligt djupt för ett dyk. Sammantaget ansåg man att det hade varit enkelt för kommunen att förekomma skador i samband med att folk dyker genom att sätta upp skyltar. Tingsrätten beslutade om en mellandom tills dess att ärendet kunde gå upp i hovrätten.
I hovrätten ändrades domen, Sigtuna kommun ansågs inte vårdslös genom att underlåta att ha skyltar som varnade för grunt vatten och att badförbud råder. Ärendet ska nu tillbaka till tingsrätten som ska ta ställning till rättegångskostnaderna.
EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening