Kurt Pettersson (KD) och Anna Malm Kelfve (M)

När ska (S) sluta sprida lögner i sina insändare?

Vi beklagar att du som läsare dras in i ett politiskt gnabb, skapat av lögner som Socialdemokraterna sprider kring socialtjänstens förutsättningar och arbete.

Sigtuna är en av få kommuner i länet som ger både sommar- och vinterpeng till barn som lever i familjer med långvarigt ekonomiskt bistånd. I vårt närområde finns bara en till kommun som gör detsamma. När årets vinterpeng diskuterades i socialnämnden i november rådde enighet mellan samtliga partier angående summan. Varför lyfte inte Socialdemokraterna frågan där om man på riktigt menade allvar med sitt förslag? Det hade gett betydligt större möjlighet till förändring än att i efterhand skriva en insändare.

Vi ställer oss också frågande till Socialdemokraternas eviga påstående att det råder brist på socialsekreterare som jobbar med barn och unga. I dagsläget finns en konsult i verksamheten, i övrigt bemannas tjänsterna av medarbetare anställda av kommunen. Arbetsbelastningen uppges vara normal, arbetstyngdsmätningar som gjorts visar på en jämn fördelning. Och viktigast av allt – utredningar görs och avslutas i lagstadgad tid, något som inte skedde under den tid Socialdemokraterna styrde Sigtuna.

Under året har en rekryteringskampanj pågått, vilket gett ett ökat intresse för tjänster i Sigtuna kommun. Lönesatsningar har gjorts på socialsekreterare med lång erfarenhet och samarbetet med universitet och högskolor pågår med oförminskad kraft. Att i det läget föreslå arbetstidsförkortning för socialsekreterare gör oss bestörta. Självklart ska arbetsmiljön för kommunens medarbetare vara god och det finns flera signaler som tyder på just detta. Till exempel ser vi att förvaltningens medarbetare till stor del väljer att stanna kvar och också har betydligt lägre sjuktal än kommunsnittet.

Däremot är den nationella bristen på socialsekreterare och den svårighet som finns att anställa såväl nyexaminerade som erfarna socialsekreterare, mycket allvarlig. Det är dock ett problem som Sigtuna delar med alla kommuner i landet. Den 1 juli 2025 träder den nya socialtjänstlagen i kraft, vilken medför förändringar som möjliggör att andra yrkeskategorier kan utföra delar av socialtjänstens utredningar, så socialsekreterare med socionomexamen kan fokusera på utredningsarbetet med barnet eller ungdomen.

Det mest allvarliga i Socialdemokraternas förslag är att de tappar bort det allra viktigaste – kontinuiteten för de barn och unga som kommer i kontakt med socialtjänstens medarbetare. Ska dessa barn, som ofta mår mycket dåligt och har svårt att öppna upp och berätta om vad de varit med om, tvingas träffa flera olika socialsekreterare för att den ordinarie har förkortad arbetstid? Kanske dessutom träffa ett antal tillfälligt inhyrda konsulter, eftersom är det är sådan dragkamp om de utbildade socionomerna mellan kommunerna att det inte går att besätta de tjänster som ”arbetstidsförkortats” bort?

Nej, Socialdemokraterna, det här är inte att visa medmänsklighet, det är att rycka undan mattan under fötterna på barn och unga som har det svårt och något som den här kommunledningen aldrig tänker göra!

  • Anna Malm Kelfve (M), ordförande Socialnämnden
  • Kurt Pettersson (KD), vice ordförande Socialnämnden

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening