Mycket kvar att göra inom jämställdhet
Den 9 juni äger EU-valet rum. När Europa lider av högerpopulism, krig, människohandel, sexhandel och abortmotstånd, är skälen att rösta för ett frihetligt, fredligt och mänskligt Europa större än någonsin. Din röst spelar roll. Det spelar också roll vilka som representerar oss i Europaparlamentet.
För Centerkvinnorna är det självklart att det behövs frihetliga och feministiska röster i EU. Och fler kvinnor behövs. I Europaparlamentet är endast 39,8 procent av ledamöterna kvinnor, visserligen en förbättring sedan 1974, då motsvarande siffra var 15,9 procent.
Sverige pekas ofta ut som ett föregångsland inom jämställdhet. Men Sverige har mycket kvar att göra bland annat gällande representation inom politiken. Med 46 procent kvinnor i riksdagen är Sverige bättre än andra medlemsländer: snittet för kvinnor i högsta folkvalda församlingen i EU är 33 procent.
Ett exempel på hur politikens centrum är format främst för män är föräldraledighetsreglerna i EU-parlamentet. Om en parlamentariker får barn, kan den begära att vara frånvarande under en kort period. Under den tiden kan parlamentarikern inte ha en ersättare, utan det politiska arbetet pausas helt. Det tycks inte vara meningen att kvinnor i barnafödande ålder ska vara politiker. Det vill vi ändra på och införa samma system med ersättare som vi har i Sverige.
Det är absurt att det behövs skrivas, men kvinnor är i allra högsta grad fullt kompetenta att behärska politiska uppdrag i samma utsträckning som män. Det är slöseri med kompetens när kvinnor stängs ute från politiska uppdrag, medan andra (män) i princip prenumererar på makt genom gamla meriter och belöningar för lång och trogen tjänst.
Vi har fått nog av gubbväldet! Inför EU-valet vill vi uppmärksamma den skeva maktfördelningen. En röst på Centerpartiet, är en röst för jämställdhet.
- Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker och kandidat i EU-valet (C)
- Marie Unander-Scharin, Ordf, Centerkvinnorna Sigtuna Kommun
redaktion@marsta.nu