Mats Weibull (M)Foto: Marie-Therese Karlberg

MP vill göra naturreservat av privat skog

Miljöpartiet (MP) är som vanligt ute och cyklar. Det är väl okej om det sker på kommunens många gång- och cykelvägar, men det är inte lämpligt att ständigt göra det i olika medieutspel.

Skogen som MP vill göra till naturreservat är en privatägd skog och hårt drabbad av granbarkborren. De privata skogsägarna har efter inspektion fått ett föreläggande av Skogsstyrelsen om vilka hänsyn som ska tas vid avverkningen, till exempel områdets naturvärden. Miljöpartiet får det att låta som att hela skogen ska bli ett kalhygge som ska återplanteras med ny granskog. Så är givetvis inte fallet. Avverkningen kommer att ske i enlighet med gällande regelverk och Skogsstyrelsens föreläggande.

Återplantering inom två-tre år ingår i regelverket, men med vad har skogsägarna ännu inte bestämt. De 20 000 granplantorna är alltså även de tagna helt ur luften!

Jag vill också påminna Miljöpartiet att skogen ni vill göra naturreservat av, är en privat skog och att den moderatledda kommunledningen inte avser beslagta privat mark för att bilda naturreservat.

Skogen är en av Sveriges största tillgångar och den ska vårdas väl. Miljöpartiets åsikt verkar vara en annan, att skogen inte ska användas eller brukas till någonting. Det är så långt ifrån realistisk klimat- och miljöpolitik man kan komma, såväl kort- som långsiktigt. Att anse att granbarkborren är ett nödvändigt inslag i våra skogar får stå för Miljöpartiet och jag kan garantera att den åsikten inte delas av kommunledningen, skogsägarna eller våra skogsvårdande myndigheter.

  • Mats Weibull (M), ordförande i bygg- och miljönämnden

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening