Foto: Pressbild/Socialdemokraterna

Moderaterna har styrt kommunen i fyra år

Moderaterna har styrt politiken i Sigtuna kommun i drygt fyra år. Under denna tid har det varit 24 skjutningar med tre avlidna, över 300 bilar har brunnit och den organiserade brottsligheten har ökat markant. Nu har Valsta klassificerats som ett riskområde. Kan man skylla detta på Socialdemokraterna? Knappast.

Moderaterna har, i likhet med alla andra partier, satsat stora summor av kommunbudgeten på trygghetsarbetet. Problemet med Moderaternas budget är att den är felriktad och innefattar för lite av det brottsförebyggande arbetet. Resultaten ser vi varje dag genom öppen droghandel, bilar som brinner, skjutningar och organiserat bidragsfusk. Jag förstår Olov Holst frustration.

Efter mina samtal med Lena Nitz, förbundsordförande för Polisförbundet, har en av lärdomarna varit att samverkan behöver stärkas mellan socialtjänsten, polisen och skolan men även över de partipolitiska blockgränserna. Det borde inte vara så svårt att lägga våra partifärger åt sidan och försöka enas om en trygghetspolitik som håller över tid. För kommuninvånarnas bästa.

Vi har presenterat ett antal åtgärder som vi skulle vilja se. Mer resurser till skolan är ett måste. Vi kan inte ha placeringen 259 av 290 kommuner (Lärarförbundet 2020) och samtidigt mena att vi tar det brottsförebyggande arbetet seriöst. Det går inte ihop. När fler ungdomar lyckas med sin utbildning blir det fler som väljer vidareutbildning och jobb istället för att lockas till kriminella miljöer. Det behövs fler socialsekreterare och familjestödjare som kan stötta ungdomar och familjer som har det svårt. Samverkan mellan kommunen och polisen måste växlas upp ytterligare. Där behövs det ytterligare satsningar i budgeten. Moderaterna har valt att samla pengar på hög istället för att göra ytterligare satsningar på tryggheten.

Jag har även samtalat med Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje kommun, som länge haft liknande problem som Sigtuna kommun. I Södertälje kommun har den politiska majoriteten och oppositionen enats om hur det brottsförebyggande arbetet ska genomföras. Där har partierna kommit överens om vad man ska satsa på och resultaten är goda. Kommunen och polisen har ett nära samarbete och man har t ex anställt fler socialsekreterare som numera arbetar i polishuset tillsammans med polisen. Skolan har prioriterats framför alla andra välfärdsverksamheter. Om Södertälje kan så kan vi.

Olov Holsts utspel är beklämmande och jag försöker bortse från påhoppen han framför i sin artikel eftersom de enbart syftar till att rikta bort uppmärksamheten från hans egna misslyckanden. Mina ambitioner är att kommuninvånarna ska känna att vi som är valda politiker är deras politiker. Därför är det dags att enas om några gemensamma trygghetssatsningar som håller över mandatperioder och val. Om inte Olov Holst vill det så är det hans val, men det vore tveklöst det bästa för Sigtuna kommun.

  • Marie Axelsson (S) oppositionsråd, Sigtuna kommun

 

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening