Minst 50 procent hyresrätter i kommunen
Idag den 5 oktober är det internationella hyresgästdagen. Idag, och alla andra dagar, säger vi:
NEJ till marknadshyror
I länder som infört marknadshyror har resultatet blivit kraftig höjda hyror, främst i större städer. Riskkapitalbolag har köpt upp fastigheter i storstäderna och chockhöjt hyrorna. Det finns anledning att tro att det skulle hända här också. Marknadshyror har resulterat i ökad segregation, att personer med sämre ekonomi har tvingats flytta allt längre bort från centrum och att de hemlösa blivit allt fler.
För den som vill veta mer rekommenderar vi filmen Push. Där kan man bland annat se hur centrala London fått kraftigt minskat antal hyreslägenheter och att många hus står och förfaller i väntan på att det ska bli lönsamt att bygga nytt.
Antalet övernattningslägenheter för rika personer, från andra delar av välden, har ökat kraftigt. Resultatet har blivit att hus står obebodda stora delar av året, när de i stället skulle kunna vara bostäder åt fast boende.
NEJ till ombildningar
Vi vill att de hyresrätter som finns idag ska fortsätta vara hyresrätter. Vill man ha bostadsrätter så skapar man det genom nyproduktion. Under många år har man i vår kommun haft tanken att bostadsmarknaden ska bestå av en tredjedel hyresrätter, bostadsrätter och villor. Denna fördelning kan i praktiken skifta.
JA till fler hyresrätter
Vi i HGF Sigtuna tycker att fördelning borde vara 50% hyresrätter.
Idag har vi en stor bostadsbrist som måste lösas, och det gör man genom att bygga fler hyresbostäder med rimliga hyror. Att ombilda hyresrätter till bostadsrätter motverkar detta.
Idag gynnas de som bor i villa eller bostadsrätt av skattesystemet. De som bor i villa eller bostadsrätt får idag bidrag av Staten när de renoverar sin bostad. Bidraget, som kallas ROT-avdrag, gäller inte för hyresfastigheter. Denna orättvisa vill vi avskaffa eftersom det skulle minska behovet av höjda hyror vid renoveringar.
JA till frysta hyror 2021
I år har vi alla, på ett eller annat sätt, drabbats av den pandemi som pågår. Vi har en rekordstor arbetslöshet idag, vilket gör att många fått det svårt med sin försörjning.
För att inte göra det ännu värre vill vi ha frysta hyrorna för 2021.
Sluta tala om bostadskarriär!
I samhällsdebatten har ordet bostadskarriär börjat användas, och jag undrar om de som använder ordet inser vad det är de säger? Vi har alla hört uttryck som ”genom att öka andelen bostadsrätter/villor så kan fler göra bostadskarriär”. Att säga så är att nedvärdera hyresrätten och de personer som bor där. Vad händer i ett samhälle där man nedvärderar grupper av medborgare? Fundera över det en stund.
Det framställs som finare att ”hyra” sin bostad av en bank mot att hyra av ett bostadsföretag. Nu hoppar du kanske högt ”Vadå hyra mitt hus eller min bostadsrätt?” Så länge som lånen på bostaden överstiger 50% så är det i praktiken banken som är den verklige ägaren. Man har ju i princip köpt sin bostad på avbetalning, där man först efter många år faktiskt äger bostaden. Fast detta gäller inte bostadsrätter. Där äger man aldrig bostaden, däremot rätten att bo i en viss lägenhet. Huset och lägenheterna ägs av bostadsrättsföreningen. Som hyresgäst har jag också rätten att bo i en viss lägenhet, och den rätten har jag utan att behöva skuldsätta mig.
Vi i Hyresgästföreningen vill utveckla hyresrätten som boendeform. Att tala om bostadskarriär är att nedvärdera såväl hyresrätten som hyresgäster, och det motverkar detta.
- Hyresgästföreningen Sigtuna, Hans Törnqvist, ordförande
redaktion@marsta.nu