Foto: Miljöpartiet

Miljöpartiet vill se naturreservat vid Aspvägen

Inte nog med att den moderatledda kommunledningen planerar för att Aspvägen ska bli en genomfartsled med trafik till Arlanda. Nu hotas stora delar av skogen vid Aspvägen i norra Märsta av avverkning.

Ett välbesökt naturområde riskerar att bli ett kalhygge. Miljöpartiet vill att skogsområdet norr om Aspvägen skyddas som naturreservat för märstabornas tillgång till nära natur.

Ett område större än tio fullstora fotbollsplaner är planerat att avverkas och planteras med 20 000 granplantor. Ny mat åt granbarkborrarna, som uppges vara anledning till avverkningen. I en naturlig skog med en variation av trädslag är barkborrens angrepp ett naturligt och nödvändigt inslag. Granbarkborren är en del av det naturliga ekosystemet och en av förutsättningarna för den biologiska mångfalden i den svenska skogen. Att vi nu ser många angrepp av granbarkborrar beror på att klimatförändringarna gynnar dem.

På klimattoppmötet i Glasgow har över hundra länder nyligen kommit överens om att avskogningen ska stoppas till år 2030. Sigtuna kommun kan börja idag genom att bevara så mycket skog som möjligt. Träd binder koldioxid och det tar 30 år innan ett område tagit upp lika mycket koldioxid som en avverkning orsakar.

Nu har den moderatledda kommunledningen chansen att visa sina utlovade ambitioner för vår natur. Hur vill den samlade högern långsiktigt säkerställa att boende i norra Märsta har tillgång till natur för skogspromenader och naturupplevelser? Ska det redan bullerstörda Norrbacka få ökad trafik utanför fönstret och dessutom förlora sin närmaste skog?

Miljöpartiet vill se att skogen norr om Aspvägen skyddas som naturreservat.

  • Karolina Windefalk, Jan Franzén
    Miljöpartiet de gröna i Sigtuna kommun

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening