Foto: Miljöpartiet

Miljöpartiet vill se ärliga politiker

Miljöpartiet har uppmärksammat kommunledningen, men främst invånarna i Märsta, på en anmälan om avverkning. Mats Weibull (M) kallar det ”medieutspel”. Vi kallar det öppenhet och ärlighet mot kommuninvånare. Kommunledningen har samma underlag som vi, men väljer att inte agera och skyller på en liten skalbagge.

Weibull påpekar att skogen som ska avverkas är privatägd och att den moderatledda kommunledningen inte avser beslagta mark för att bilda naturreservat. De flesta naturreservat i landet bildas på privat mark, där en kommun eller myndighet kommer överens med markägaren om en lösning där markägaren fortsätter sitt ägande och ersätts med statliga medel. Naturreservat tvingas alltså inte fram utan skapas genom samverkan, till exempel i kommuner där kommunledningen är angelägen om att invånarna ska ha närhet till natur. Om ideologin hindrar så finns det ytterligare vägar att gå, till exempel skötselavtal. Att beslagta mark var något som gjordes under förra seklet.

Att en skog kan ”användas” till annat än att brukas som produktionsskog verkar vara främmande för den samlade högern. Har kommunledningen hört talas om ekosystemtjänster? Träd binder koldioxid, bidrar till bättre lokalklimat, tar upp vatten och skapar en biologisk mångfald. Det viktigaste för norra Märsta är dock närhet till upplevelser och en närmiljö att ströva i för att plocka svamp och bär eller promenera med hunden.

Kommunledningens ointresse för natur, biologisk mångfald och klimat framgår av deras budget. Att även kommuninvånarnas boendemiljö och livskvalitet är lågt prioriterade visas nu med all önskvärd tydlighet. Den samlade högerns syn på våra nära skogar som produktionsenheter visar hur lite de värnar om andra värden och hur lite de vet om vad våra skogsvårdande myndigheter förordar.

De 20 000 granplantorna är inte ”tagna ur luften” utan framgår tydligt av den avverkningsanmälan som inkommit till Skogsstyrelsen. I anmälan finns alla uppgifter om areal, återplantering med gran. Det finns säkert tjänstepersoner som kan visa hur det fungerar och ge stöd när Mats vinglar lite för mycket på ordförandecykeln.
Att granbarkborren är ett naturligt inslag i en skog är inte Miljöpartiets åsikt, det är fakta.

  • Karolina Windefalk, Jan Franzén
    Miljöpartiet de gröna i Sigtuna kommun

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening