Amanda Lind, språkrör för Miljöpartiet, Nils Seye Larsen, sjukvårdspolitisk talesperson för, Miljöpartiet och Karolina Windefalk, ledamot i Socialnämnden för Miljöpartiet SigtunaFoto: Miljöpartiet/montage märsta.nu

Miljöpartiet vill satsa på unga vuxnas psykiska hälsa

Allt fler unga i Sverige mår dåligt, samtidigt som stödet till psykiatrin är otillräckligt. Det behövs stora satsningar i hela vårdkedjan för att inga människor ska falla mellan stolarna.

Nästan var tionde person mellan 16-29 år säger att de det senaste året haft tankar på att ta sitt liv. Det är skrämmande siffror som måste tas på största allvar. Samtidigt är psykiatrin underfinansierad och köerna är långa. Det behövs satsningar i hela vårdkedjan, men vi ser ett särskilt behov av satsningar på unga vuxna.

Därför vill vi satsa 1 miljard till ungas psykiska hälsa. Att vara ung vuxen är speciellt. Du flyttar hemifrån, kanske till en annan stad där du saknar ditt tidigare skyddsnät i form av vänner och familj. Samtidigt har du för första gången ansvar för dig själv och din egen kontakt med vården. Kanske är det också första gången du mår riktigt dåligt. Det skapar en särskild sårbarhet som samhället måste vara vaksam på.

Regionerna har ett enormt behov av mer resurser, men istället för att stötta upp ordentligt prioriterar regeringen skattesänkningar. Pengar som kunde ha gått till nära vård i hela landet går istället till att fylla plånböckerna för de som redan har mest – det är inte det Sverige Miljöpartiet vill se.

Miljöpartiet vill istället stärka vården i hela landet. Oavsett var du bor eller hur ditt liv ser ut ska du känna trygghet i att samhället finns där. Därför vill vi göra stora satsningar i hela vårdkedjan. Vi vill se 4,5 miljarder extra till landets kommuner och regioner. Vi vill också se specifika satsningar som fler kuratorer i skolan och på primärvårdens förebyggande arbete. Men vi ser också ett extra behov av att satsa på psykiatrin, med särskilt fokus på ungas psykiska hälsa.

Vi vill därför satsa 1 miljard, pengar som ska kunna gå till att exempelvis stärka övergången mellan BUP och vuxenpsykiatrin, anställa mer personal eller utveckla samarbetet mellan regionerna för att korta köerna eller ta tillvara på kompetens. Men vi vill ge regionerna och professionen utrymme att använda resurserna utifrån de behov som finns lokalt. Satsningarna är helt nödvändiga för att säkerställa att ingen ung vuxen faller mellan stolarna.

Vi måste också arbeta förebyggande. Idag ser vi att cirka 140 000 unga varken arbetar eller studerar, vilket leder till ett utanförskap tidigt i vuxenlivet. Ett utanförskap som ofta antingen leder till eller beror på psykisk ohälsa. Att sätta resurser på att snabbt få in dessa unga i arbete eller studier är en investering i ungas framtid.

Du ska kunna lita på samhället var du än bor. Det gäller inte minst om du lider av psykisk ohälsa eller sjukdom. Så bygger vi ett Sverige som håller ihop.

  • Amanda Lind, språkrör för Miljöpartiet
  • Nils Seye Larsen, sjukvårdspolitisk talesperson för Miljöpartiet
  • Karolina Windefalk, ledamot i Socialnämnden för Miljöpartiet Sigtuna

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening