Jan Franzén och Tove BjörlinFoto: Miljöpartiet

Miljöpartiet vill inte att Märsta byggs sönder

Med den moderatledda kommunledningens stadsplanering byggs Märstas viktiga kulturhistoria sönder. Kommunledningen fokuserar ensidigt på Valsta medan centrala Märsta lämnas till en okänslig planering. Miljöpartiet vill att hela Märsta utvecklas till ett attraktivt, levande och tryggt samhälle där historien är bevarad.

Kommunen har beslutat att köpa fastigheten med den gamla funkisvillan där Connys Trafikskola tidigare låg och kommer då att äga sammanhängande mark i ett område som kan bli en levande stadsdel. En möjlighet att utveckla en del av centrala Märsta och dessutom lyfta fram Märstas historia. Men den moderatledda kommunledningen ser hellre att platsen asfalteras till en ännu större parkeringsplats. Miljöpartiet anser inte att Märsta behöver fler döda ytor. Märsta behöver bostäder, parker, torg, handel och föreningsliv – levande platser där människor i alla åldrar kan mötas.

Området vid Stockholmsvägen, gamla Märsta torg, har gamla anor och var länge samhällets historiska centrum. Där låg Märsta gästgivargård med hästbyten för postdiligensen mellan Stockholm och Uppsala. Senare var det den naturliga mötesplatsen för Märstabor med bio, ungdomsgård, bensinmackar och verkstäder.

Det är tydligt att den politiska majoriteten är ointresserad av att ta hänsyn till Märstas historia och saknar visioner framåt för Märsta som helhet.

I avsaknad av helhetssyn ägnar sig kommunen åt illa planerade punktinsatser som riskerar att radera Märstas historia. Bland annat är idyllen Smedsgårdarna på Sätunavägen hotad för att ge plats åt höghus. Smedsgårdarna byggdes på 1940-talet som arbetarbostäder för färgfabriken och har en koppling till Märstas industrihistoria.

Miljöpartiet vill inte se parkeringsöknar och mer trafik. Vi satsar på en nyskapande stadsutveckling med kreativa lösningar för bostäder som slår vakt om Märstas historia. Märsta ska vara en trygg, levande stadsmiljö med torg, uteserveringar, gågator, parker, grönska och lekplatser.

  • Jan Franzén och Tove Björlin
    Miljöpartiet de gröna i Sigtuna kommun

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Debatt David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Debatt Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Debatt Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Debatt I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Debatt Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Debatt Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Debatt Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Debatt Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

Låt badhusen fortsätta vara kommunalt drivna

Debatt I ett extrainsatt sammanträde i Kultur- och fritidsnämnden beslutade majoriteten, bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna samt Samling för Sigtuna, att privatisera kommunens badhus.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Debatt Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Debatt Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Debatt Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Debatt I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening