Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Mikroplaster i dricksvattnet ska undersökas

Norrvatten som levererar det kommunala vattnet i bland annat Sigtuna kommun meddelar att man under 2017 kommer att få in provresultat på om vattnet innehåller mikroplaster.

Enligt Norrvattens hemsida ska en undersökning i USA visat att det kan förekomma mikroplaster i dricksvatten. Vatten från 12 länder hade undersökts, dock ej Sverige. Men Norrvatten har själva prover ute för analys och då ska man samtidigt passa på att undersöka om det finns mikroplaster i dricksvattnet.

Råvatten från Mälaren
Dricksvattnet som Norrvatten levererar kommer från Mälaren och det finns inga detaljerade studier på att vatten från Mälaren ska innehålla mikroplaster. Råvattnet renas även i flera steg hos Norrvattens vattenverk, Görvälnverket, där eventuella partiklar avlägsnas.
– Det är dock svårt att ge ett exakt svar på hur stor del som avlägsnas. Norrvatten kommer nu att utföra egna undersökningar för att ta reda den eventuella förekomsten av mikroplaster i det utgående dricksvattnet, skriver Norrvatten.

Finns i kretsloppet
Mikroplaster är små plastpartiklar i storleken 1-5mm i diameter. De finns överallt i kretsloppet och kan komma från ex slitage från bildäck, konstgräsplaner, båtskorv, kosmetika, tvätt av kläder gjorda av exemplevis polyester, akryl eller polyamid. Norrvatten meddelar att vattnet som levereras uppfyller alla krav med god marginal, om det skulle förekomma mikroplaster så är det så små mängder att det inte har några effekter på människors hälsa.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening