Mer än var tionde gymnasieelev fick studiebidraget indraget
Färska siffror från Centrala Studiestödsnämnden (CSN) visar att 10,7 procent av gymnasieeleverna i Sigtuna kommun fick sitt studiebidrag indraget under det senaste läsåret. Detta motsvarar 204 elever, en ökning från 198 elever förra läsåret, trots att andelen minskat med 0,4 procentenheter.
Den ökade andelen gymnasieelever som får studiebidraget indraget beror på en högre frekvens av ogiltig frånvaro. Totalt fick 38 100 elever i Sverige sitt studiebidrag indraget under läsåret 2023/2024, vilket är den högsta siffran någonsin och en ökning med 3 500 elever från föregående år. Detta motsvarar 10,6 procent av samtliga gymnasieelever i landet.
Förklaringar till indraget bidrag
När en elev har mer än fyra timmars ogiltig frånvaro kan skolan rapportera detta till CSN, som då kan besluta om att dra in studiebidraget. Peter Engberg, analytiker på CSN, påpekar att den kontinuerliga ökningen av indragna studiebidrag har pågått i 15 år, bortsett från pandemiåren.
CSN känner inte till de specifika orsakerna bakom elevernas ogiltiga frånvaro, men Skolverkets undersökningar visar att det finns flera olika faktorer. En möjlig förklaring till ökningen är att skolorna har förbättrat sina rutiner för att följa upp elevfrånvaro.
Lokala siffror i Sigtuna
I Sigtuna kommun har antalet elever med indraget studiebidrag ökat från 159 elever (8,6 procent) läsåret 2021/2022 till 204 elever (10,7 procent) läsåret 2023/2024. Trots en liten minskning i andelen elever med indraget bidrag från förra året, har det totala antalet elever ökat.
Nationell trend
Den nationella trenden visar att fler elever än någonsin får studiebidraget indraget på grund av ogiltig frånvaro. CSN fortsätter att arbeta med skolorna för att förbättra uppföljningen av elevfrånvaro och för att förstå de bakomliggande orsakerna till den ökade frånvaron.
tips@marsta.nu