Mellanstadieelever fick inga skolböcker
Elever på mellanstadiet på St:a Gertrud skola har inte råd med skolböcker i vissa ämnen och nu kräver en förälder svar från politikerna: - Det är resultatet av en oansvarig politik, uppger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M)
I ett uppmärksammat inlägg på Facebook har en förälder frågar sig varför det inte finns läroböcker till barn på mellanstadiet i St:a Gertruds skola. Det gäller böcker i ämnena NO, religion, engelska och historia. Föräldrarna får själva lägga ner tid på att googla fram information och hjälpa sina barn studera till prov:
– Det försvårar sannerligen studierna. Det gör det omöjligt att läsa med barnen hemma, lära dem studieteknik och få en bra kunskapsinhämtning, skriver föräldern
Får minst av alla skolor
En av anledningarna till att det saknas böcker ska vara att pengarna till skolorna fördelas efter socioekonomiska förutsättningar, det betyder att St:a Gertruds skola får minst av alla skolor i kommunen eftersom den ligger i ett modernt medelklassområde där båda föräldrarna arbetar, en majoritet är svenskar och få är ensamstående föräldrar.
– Förutom att det saknas grundläggande skolböcker är det svårt att få pengar till extra resurser när det behövs och vikarier kommer inte ens på fråga, fortsätter föräldern
BUN-ordföranden: Alla är taggade
Hon har nu uppmanar ledande politiker i kommunen att bemöta hennes kritik. Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden, skriver ett svar till föräldern att lärarna ”var allt annat än uppgivna utan taggade för kommande termin”. Det kommer också att göras en utredning kring hur skolpengen ska fördelas bättre i framtiden. Enligt Bergqvist ska föräldrar vara mycket nöjda med skolan och Pernilla konstaterar också att de kommunala skolorna visar förbättrade resultat. Hon poängterar att det ska finnas böcker på skolorna.
Holst: Oansvarig politik har förts
Även kommunstyrelsens ordförande Olov Holst har snappat upp tråden och han kallar situationen för oacceptabel. Han menar på att det som nu händer är resultatet av en oansvarig politik som förts de senaste åren där man lovat allt till alla utan hänsyn till att pengarna räcker till. Därför bör man ställa behovet av simhall eller konsthall mot att lägga pengarna i skolan.
– Vi har lagt en treårsbudget där vi vid slutet av perioden kommer kunna visa på en stabil ekonomi med överskott som ger utrymme för reformer och satsningar på t.ex. skolan. Men det kommer ta tid och därför behöver vi, minst, fyra år på oss, skriver Holst.